Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: ©123RF.COM

'Houd de Bongerd Hoog'

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Het seizoen voor de aanplant van hoogstamfruitbomen is in volle gang. De gemeente West Betuwe houdt in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een speciale actie om het aantal hoogstamboomgaarden in het buitengebied van Hellouw, Haaften, Tuil en Waardenburg te vergroten.

Wie plek heeft voor minstens vijftien fruitbomen kan zich tot 3 februari aanmelden voor de actie 'Houd de Bongerd Hoog' via het aanmeldformulier op de website www.landschapsbeheergelderland.nl onder het kopje Activiteiten/ Beplantingsacties. De hoogstamfruitbomen worden met subsidie door de gemeente West Betuwe en provincie Gelderland aangeboden.

Karakteristieke elementen
Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. In het verleden plantten bewoners in het rivierengebied vaak hoogstamfruitbomen aan op hun perceel. Dit varieerde van boerenboomgaarden dichtbij huis voor eigen consumptie tot productieboomgaarden van één á twee hectare voor de verkoop.

Deze hoogstamboomgaarden leverden een fraai en karakteristiek landschapselement en –beeld op.

Actie
Inwoners van het buitengebied kunnen meehelpen om de eigenheid van het rivierenlandschap te behouden en te versterken door mee te doen met de actie 'Houd de Bongerd Hoog'. De actie is bedoeld voor inwoners die de intentie hebben om een boomgaard aan te leggen van minstens vijftien fruitbomen.

Er kan gekozen worden uit bomen met handappel, moesappel, handpeer, stoofpeer, pruim en kers. De eigen bijdrage bedraagt 10 euro per boom. De eigen bijdrage voor een boompaal en touw bedraagt 3 euro per boom.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 3 februari aanmelden. Een adviseur van SLG neemt daarna contact op en stelt in overleg de boomgaard samen. Wanneer deelnemers akkoord gaan met het voorstel, bestelt SLG de bomen. De bomen kunnen medio maart 2019 op een centrale plek in de gemeente worden opgehaald tijdens een feestelijke uitdeeldag.

Meer informatie: Freek Aalbers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, 026-3537444 of f.aalbers@landschapsbeheergelderland.nl.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }