Logo hetkontakt.nl/leerdam
• VVD Vijfheerenlanden pleit voor de oprichting van een Transitiefonds.
• VVD Vijfheerenlanden pleit voor de oprichting van een Transitiefonds. (Foto: nl.123rf.com)

VVD: 'Eneco gelden gebruiken voor VHL Transitiefonds'

  •   115 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De VVD-fractie in Vijfheerenlanden wil het geld dat vrijkomt door de voorgenomen verkoop van de ENECO-aandelen gebruiken om een Vijfheerenlanden TransitieFonds op te richten. De fractie is van plan hiervoor in de raadsvergadering van donderdag 12 december een motie in te dienen.

De VVD wijst erop dat gemeente Vijfheerenlanden met een aandelenbezit van ongeveer 1,94 procent straks zo'n 79 miljoen euro opstrijkt van de 4,1 miljard euro die de verkoop van ENECO oplevert.

Aan de slag
Anderzijds moet de gemeente flink aan de slag met de energietransitie. "Om de doelstellingen voor duurzame opwekking en energiebesparing te realiseren, moet er fors geïnvesteerd worden", constateert de VVD.

De fractie wijst erop dat bij de verkoop van NUON en Essent enkele jaren geleden provincies als Utrecht, Overijssel en Noord-Brabant de opbrengst inzetten voor verduurzaming, maar dat dit op zo'n manier gebeurde dat het 'geldpotje' in stand bleef.

Lokale initiatieven
De provincies stichtten energiefondsen die lokale initiatieven op het gebied van duurzame opwekking en/of energiebesparing ondersteunen met risicodragende en laagrentende leningen.

"Omdat het leningen zijn met een gemiddeld rendement van ongeveer drie procent blijft het fonds intact. Hierdoor wordt de dubbelslag gemaakt met enerzijds lokale verduurzaming op een effectieve manier, terwijl anderzijds het geld voor de toekomst beschikbaar blijft."

In het verlengde daarvan noemt de VVD het 'verstandig en noodzakelijk' om voor de energietransitie in de gemeente een eigen Vijfheerenlanden Transitie Fonds (VTF) op te richten.

Waterkrachtcentrale
Als het aan de VVD ligt, zou het VTF maximaal een derde van het geld dat nodig is lenen aan projecten die 'voldoende robuust zijn en duidelijk bijdragen aan de transitie in de gemeente'. "Een mooi voorbeeld zou het opnieuw in werking stellen van de waterkrachtcentrale in Hagestein zijn."

De fractie stelt voor het VTF – 'als springplank' – in eerste instantie aan te laten sluiten bij het Energiefonds Utrecht. De VVD mikt op een gemiddeld rendement van drie procent voor het VTF.

In de motie vraagt de VVD het college om te kijken naar de juiste kaders en uitgangspunten voor zo'n investeringsfonds en de raad op korte termijn te informeren over de resultaten van dat onderzoek.

André Bijl 

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }