Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Het olieverfschilderij (1947) met daarop de Zuidwal.
• Het olieverfschilderij (1947) met daarop de Zuidwal. (Foto: Aangeleverd)

'Er hangt nog veel moois aan de muur'

  •   keer gelezen

LEERDAM • Tom van Campenhout van stichting De Kunstplaats Vijfheerenlanden wil in april en mei 2020 een expositie houden met oude Leerdamse schilderijen, die gemaakt zijn in de eerste zestig jaren van de twintigste eeuw.

Van Campenhout weet het bijna zeker: er hangen op de muren in de woningen van gewone Leerdammers nog heel veel moois aan de muur.

De expositie die hij momenteel voorbereidt moet een beeld geven van Leerdam in de periode tot de jaren zestig van de vorige eeuw.

"Ik ben op het idee gekomen toen hier in mijn galerie een mevrouw binnenstapte die vroeg of ik een schilderij van haar wilde restaureren. 'Dat hangt er vanaf', antwoordde ik. Het bleek een prachtig olieverfschilderij van 1947, met daarop de Zuidwal zoals het er toen uitzag. Toen dacht ik: hoe mooi zou het zijn om op zoek te gaan naar meer van dat soort schilderijen."

Het is de bedoeling dat de schilderijen worden getoond in de maanden april en mei 2020. Inmiddels hebben ook stichting Doen, Stichting Toeristische Informatie Punt Leerdam en de gemeente Vijfheerenlanden hun medewerking toegezegd. "Belangrijk is ook dat de werken nu nog in het bezit zijn van de bewoners van Leerdam."

Beschrijving
De werken zullen volgens Tom van Campenhout tentoongesteld worden met een beschrijving van de plaats en de herkomst. Ook zal worden vermeld hoe mensen in het bezit zijn gekomen en ook welke betekenis het voor hen heeft.

Naast een tentoonstelling van al het verzamelde materiaal wordt een lesbrief gemaakt voor het voortgezet en primair onderwijs. De oude plekken die destijds zijn geschilderd worden opnieuw getraceerd en gefotografeerd, zoals ze er nu uitzien. Ook komt er een wandelroute voor bezoekers.

"Voor Leerdammers die zo'n schilderij aan de muur hebben hangen, heeft zo'n schilderij soms een grote waarde", zegt Bart Bruggeman, bestuurslid van stichting De Kunstplaats. "Het zijn schilderijen, die vaak al lang in familiebezit zijn en waar soms mooie verhalen aan zitten."

Het doel van het project is volgens Tom van Campenhout ook om de betrokkenheid van de bewoners van Leerdam bij de tentoonstelling te vergroten. "Samen met de bewoners gaan we op zoek naar de plek waar het werk is gemaakt."

Ruben Lopulalan
Tom van Campenhout woont en werkt nu een aantal jaren in Leerdam. Hij wil met de Kunstplaats de rijke culturele traditie van Leerdam weer tot leven brengen, maar ook talentvolle Leerdamse kunstenaars een kans geven om te exposeren.

In de zomer zal in de Kunstplaats waarschijnlijk werk te zien zijn van de succesvolle Leerdamse schilder Ruben Lopulalan. Hij haalde dit jaar de eindronde van het televisieprogramma Project Rembrandt. In de finale schilderde hij een zelfportret, waar de jury zeer van onder de indruk was. Toch werd hij net geen winnaar.

Bart Bruggeman: "Iedere Leerdammer is trots op deze stadsgenoot. Tijdens de tentoonstelling krijgen ze de kans om zijn werk ook echt een keer in het echt te kunnen zien."

Heijenbrock
Aan het eind van 2020 zijn in de galerie van De Kunstplaats opnieuw pasteltekeningen te zien van Herman Heijenbrock. Heijenbrock was rond de jaren '30 actief als kunstenaar en specialiseerde zich in het tekenen en schilderen van arbeiders in fabrieken. Hij was een vriend van Andries Copier en zo is hij naar alle waarschijnlijkheid ook in Leerdam terecht gekomen.

Bij de tentoonstelling staan de arbeiders in de Glasfabriek rond de jaren '30 centraal. Tekeningen, machines en glas uit die tijd geven een prachtig tijdsbeeld van het leven op de werkvloer.

Bart Bruggeman: "Er was in de tijd dat Heijenbrock de tekeningen maakte nog echt sprake van kinderarbeid. Het was gebruikelijk dat een kind van zeven jaar gewoon de koeloven in werd gestuurd om glasresten te verzamelen. Bij een temperatuur van 60 tot 70 graden moesten ze daar soms één of twee minuten blijven. Er zijn verhalen bekend dat kinderen flauw vielen."

De Kunstplaats Vijfheerenlanden is gevestigd op het adres Markt 7 in Leerdam. Meer informatie op de website www.stichtingkunstplaatsvijfheerenlanden.nl

door Dick Aanen

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }