Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Johan Zandee bij het vaandel en rad van fortuin van Brassband Harp en Luit in dorpshuis de Koels te Vuren.
• Johan Zandee bij het vaandel en rad van fortuin van Brassband Harp en Luit in dorpshuis de Koels te Vuren. (Foto: Levien Vermeer)

'Het wordt een knallende avond'

  •   keer gelezen

VUREN • Brassband Harp en Luit Vuren pakt uit met een superronde tijdens de traditionele draaiavond op zaterdag 21 december in Dorpshuis de Koels.


De geboren en getogen Vurenaar Johan Zandee (48), van Brassband 'Harp en Luit', ziet het helemaal zitten: "We gaan er een knallende avond van maken!" De traditionele draaiavond in december is essentieel voor de vereniging om extra financiën te genereren, legt Zandee uit. "De instrumenten en uniformen zijn een grote aanschaf, en verder moeten onder andere bladmuziek, zaalhuur en dirigent worden betaald, daar is de contributie niet toereikend voor."

De opkomst liep de afgelopen jaren drastisch terug, maar daar legt het bestuur zich niet bij neer, zegt Zandee. "Volgend jaar bestaan we honderd jaar en voor het jubileumprogramma kunnen we wel wat extra's gebruiken. Daarom maken we er dit jaar een echte, ouderwetse boutavond van met kwalitatief uitstekend vlees."

Divers repertoire
Harp en Luit is in 1980 omgezet naar een brassband en begon als fanfare in 1920. "Voor een brassband heb je maar half zoveel leden voor een volledige bezetting nodig, bovendien spreekt die stijl jongeren veel meer aan."

Harp en Luit heeft een opstaporkest en een slagwerkgroep. Zelf speelt Zandee trombone. Zijn hele gezin is betrokken: "Muziek is onderdeel van ons leven, we zijn er iedere dag wel even mee bezig. Mijn zoon en dochter spelen mee in de band, en mijn vrouw zit in het bestuur van het jeugdmuziekkamp."

Hij noemt Harp en Luit 'een hele fijne groep mensen'. "We spelen een divers repertoire: van film- en popmuziek tot bewerkte klassieke stukken, en nemen deel aan allerlei festivals en concoursen. Maar we verlenen ook medewerking aan kerkdiensten tijdens Kerst en Pasen."

Samen met collega-muziekverenigingen in de voormalige gemeente Lingewaal heeft Harp en Luit muziekschool Mol opgericht, vertelt Zandee. "Het duurt ongeveer vier jaar voor iemand vanuit het opstaporkest mee gaat spelen in de brassband."

Superronde
Zandee heeft zin in de draaiavond. "Het is de moeite waard om hier onze schouders onder te zetten. Tijdens de draaiavond zijn er dertig rondes waarin honderdtwintig lootjes verkocht worden vanaf vijftig cent. Er zijn onder andere heerlijke gourmetschotels, kalkoenen, kippen, rollades en worsten te winnen. En er is één superronde met een complete maaltijd voor vier personen, van vlees, wijn en brood, tot glazen en een tafelkleed."

En dat is nog niet alles. "Voorafgaand aan de draaiavond is de trekking op 18 december van de gesponsorde grote verloting, met als hoofdprijs twee minuten gratis winkelen bij de plaatselijke Spar."

De oproep van Zandee aan alle inwoners van Vuren en omstreken is duidelijk: "Kom naar de draaiavond op zaterdag 21 december om 19:00 uur in Dorpshuis de Koels, Molenlaan 17. De pinautomaat zit om de hoek."

door Levien Vermeer

CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier