Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Uit handen van Gerard Akerboom kreeg Aura Kuipers de eerste prijs. 
• Uit handen van Gerard Akerboom kreeg Aura Kuipers de eerste prijs.  (Foto: Peter Verbeek)

Jury heeft klus aan kunstbeoordeling

  •   230 keer gelezen

LEERDAM • In de sfeervolle showroom van Van der Wal interieuradviseur zijn vrijdagavond de winnaars van Kunstwedstrijd Leerdam bekend gemaakt. In het bijzijn van vele aanwezigen reikte juryvoorzitter Gerard Akerboom de eerste prijs uit aan Aura Kuipers.

Jaren geleden hebben Sylvia Bosch en Ton Swiderski het Leerdams Kunstenaars Collectief opgericht: een organisatie die zich tot doel heeft gesteld om kunst, in de ruimste betekenis van het woord, te promoten.

"Nadat we acht jaar de Kunstvierdaagse hadden georganiseerd, kozen we voor een andere opzet: Kunstwedstrijd Leerdam. In de regio zijn zoveel kunstenaar actief, zowel professioneel als hobbymatig, dat we die graag een podium wilden geven iets van hun oeuvre te laten zien. Deze wedstrijd is twee keer in Het Dak gehouden, en nu zijn we voor de tweede keer te gast bij Van der Wal. Want zeg nou zelf: waar komt kunst beter tot zijn recht dan in zo'n prachtige meubelshowroom?"

Mens
Het thema van dit jaar was 'Mens', een onderwerp waarmee je, ook al omdat de materiaalkeuze vrij was, alle kanten mee uit kunt. Meer dan zeventig mannen, vrouwen en kinderen stuurden één kunstwerk. Dankzij de hulp van veel vrijwilligers hebben die een plaats gekregen op een plek waar ze goed tot hun recht komen.

Eigenaar Mark Timmer stelde zijn toonzaal beschikbaar en nam de kosten van de catering voor zijn rekening. De gemeente kende een bescheiden subsidie toe, terwijl de prijzen zijn gesponsord door Willeke en Mike Versteegen, eigenaars van De Kwast, een winkel waar men terecht kan voor teken- en schildersmateriaal.

Corinne Raaymakers liet weten dat het thema 'Mens' best lastig te beoordelen was, maar dat de jury er uiteindelijk toch was uitgekomen. Tevens merkte ze op dat de huidige jury het stokje na vier jaar gaat overdragen. "Wie zich geroepen voelt mag zich melden. En het thema voor volgend jaar is ook al bekend: 'Dier'."

Dierentuin
Na een kort intermezzo door Dance Enjoy uit Asperen, dat middels een ingetogen maar expressieve dans het thema Beautiful People uitbeeldde, en twee gedichten die werden voorgedragen door Robin de Jong, maakte Gerard Akerboom de winnaars bekend. Hij gaf daarbij een uitgebreide jurytoelichting. Alda Hutten won de originaliteitsprijs en Inez van Lingen de aanmoedigingsprijs. De derde prijs ging naar Willy Verbeeth, de tweede naar Arie de Ruiter, terwijl Aura Kuipers algeheel winnaar werd.

Nadat Mark Timmer de publieksprijs had overhandigd aan Carole Rey merkt hij op dat zijn meubeltoonzaal volgend jaar waarschijnlijk veel weg zal hebben van een kleurrijke dierentuin.

door Peter Verbeek

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }