Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Wim van 't Zelfde stelde vier Bijbels beschikbaar.
• Wim van 't Zelfde stelde vier Bijbels beschikbaar. (Foto: André Bijl)

Leerdamse Bijbels in Tweede Kamer

  •   262 keer gelezen

LEERDAM • Vanaf deze week zijn vier bijbels uit het Statenbijbelmuseum aan de Lingedijk in Leerdam te bewonderen in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.

De bijbels maken deel uit van de expositie over de Statenvertaling die dinsdag in het parlementsgebouw werd geopend door Kamervoorzitter Arib.

De expositie bestaat uit drie paviljoens waar de Dordtse Synode, de Statenvertaling en de doorwerking van de vertaling in de Nederlandse samenleving aan bod komen. De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van de herdenking van 400 jaar Statenvertaling.

Bakkersbijbel
Wim van 't Zelfde, eigenaar van het Leerdamse Statenbijbelmuseum, was dinsdag aanwezig bij de opening van de expositie. De projectleider van de tentoonstelling koos uit de Leerdamse collectie enkele bijzondere exemplaren, vertelt Van 't Zelfde.

"Zoals een Deux-Aes Bijbel uit de 16e eeuw. De Bijbel was in het bezit van een bakker. Toen de Spanjaarden zijn huis doorzochten, deed hij een klont deeg om de Bijbel, stopte het in de oven en zette het tussen de andere broden."

Piraat
Naast deze bakkersbijbel ging er ook een piratenbijbel naar Den Haag. "Die werd gedrukt in 1643 in Amsterdam. Dat was verboden: destijds had weduwe Van Wouw 15 jaar lang het alleenrecht om Bijbels te drukken."

"Wie dat privilege schond, moest 2.000 pond betalen. In Amsterdam waren ze toen al goed in gedogen, want de burgemeesters daar lieten het er bij zitten. Destijds werd zo'n exemplaar een piratenbijbel genoemd. Dus staat er nu een piraat in de Tweede Kamer", lacht Van 't Zelfde.

Ook Museum Catharijneconcent uit Utrecht en het Dordrechtse Museum gaven objecten in bruikleen.

André Bijl

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }