Logo hetkontakt.nl/leerdam

Veel enthousiasme voor herdenking 75 jaar vrijheid in West Betuwe

  •   79 keer gelezen

WEST BETUWE • Er is in West Betuwe veel enthousiasme om 75 jaar bevrijding te herdenken. Een speciale herdenkingscontactavond woensdag was een groot succes.

Op tal van plaatsen in de gemeente West Betuwe bestaan er plannen om in 2020 de herdenking van 75 jaar vrijheid op een bijzondere wijze vorm te geven. Woensdagavond 20 november organiseerde de gemeente West Betuwe een herdenkingscontactavond. Doel van deze avond was onder andere om:
•    al die initiatieven van verenigingen, instellingen, organisaties en inwoners bij elkaar te brengen
•    organisatoren met elkaar te verbinden
•    elkaar te enthousiasmeren
•    kennis en ervaringen uit te wisselen

Bevlogen
De avond bleek een schot in de roos. Precies 75 aanwezigen vertegenwoordigden dertig verschillende verenigingen en instellingen uit vijftien kernen van de gemeente. In totaal twaalf plannen werden op een bevlogen wijze toegelicht.  

Er gaat volgend jaar verspreid over de hele gemeente dan ook van alles gebeuren, variërend van concerten, theatervoorstellingen, exposities, fietsroutes tot het op bijzondere wijze presenteren van verslagen van ooggetuigen. 

Wethouder Rutger van Stappershoef kon als initiatiefnemer van de avond alleen maar trots en tevreden terugkijken.

"Dit was precies de bedoeling, het samenbrengen en stimuleren van leuke en bijzondere initiatieven afkomstig vanuit de lokale samenleving en het met elkaar verbinden. Zo heb ik gezien dat mensen uit Vuren direct contact zochten met mensen uit Buurmalsen. Het is ook mooi dat in veel plannen nadrukkelijk ook de link naar de jeugd wordt gelegd."

"Ik ben ervan overtuigd dat deze avond een vliegwieleffect zal hebben en dat er zich nog veel meer initiatieven gaan aandienen. Dit project van samen herdenken en vieren is wat mij betreft een prachtig middel voor bevorderen van het saamhorigheidsgevoel in de gemeente en om West Betuwe als eenheid op de kaart te zetten." 

Budget
Vanuit de samenleving en voor en door de samenleving. Dat is het uitgangspunt.

Voor het verwezenlijken van alle plannen is uiteraard geld nodig. De gemeente beschikt over een bescheiden budget waarop de lokale organisatoren een beroep kunnen doen. Plannen kunnen, samen met een begroting, nog tot 4 december worden ingediend. Dit kan per e-mail naar marjan.van.ooijen@westbetuwe.nl.

De vorm is nog niet precies bekend, maar in eerste kwartaal 2020 bundelt West Betuwe alle herdenkingsactiviteiten, zowel nieuw als al jarenlang bestaand, in een speciale kalender/krant. Deze uitgave wordt huis-aan-huis verspreid. Het indienen van informatie hiervoor kan nog tot en met januari 2020 via hetzelfde mailadres.

Voor meer informatie verwijst de gemeente naar www.westbetuwe.nl/herdenken.
 

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }