Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Lichtjesavond 2017 Leerdam
• Lichtjesavond 2017 Leerdam (Foto: Nico van Ganzewinkel)

Lichtjesavond: 'In liefde verbonden'

  •   253 keer gelezen

LEERDAM • Op de Algemene Begraafplaats aan de Tiendweg in Leerdam wordt ook dit jaar een Lichtjesavond gehouden. Deze vijfde Lichtjesavond voor Leerdam en omgeving staat gepland op donderdag 12 december.

De maand december is voor veel mensen een periode van samenzijn met familie en vrienden. Voor nabestaanden is het gemis van een dierbare rond de feestdagen dan ook extra groot.

De LBV Vereniging voor Uitvaartbegeleiding en vele vrijwilligers willen nabestaanden graag een hart onder de riem steken door op 12 december iets speciaals te doen. Vanaf 18:30 uur is iedereen welkom op de 'Lichtjesavond'.

Kerststukje
Het begon vijf jaar geleden. Het viel uitvaartleider Ben de Weerd op dat er rond de kerstperiode veel nabestaanden naar de begraafplaats kwamen om een kerststukje bij het graf van hun dierbare te zetten.

En hij merkte op dat er in deze periode extra behoefte is aan herdenken en gedenken. "Omdat we begaan zijn met het gemis van mensen willen we graag iets extra's doen. We willen iedereen een warm welkom bieden en de gelegenheid geven om hier samen te komen."

Voldoening
Dat mensen dit initiatief waarderen, blijkt uit het feit dat het ieder jaar drukker wordt. Vorig jaar werd de Lichtjesavond bezocht door ruim 2.000 belangstellenden.

"Het geeft heel veel voldoening om te zien dat het bezoekersaantal op deze speciale avond elk jaar groeit. Ieder jaar denken we na over wat we kunnen doen om deze avond nog specialer te maken", zegt Ben de Weerd.

Bijzonder
Het is elk jaar weer een bijzondere en vooral sfeervolle avond. Alle hoofdwegen op de begraafplaats worden verlicht, er zijn vuurkorven en er worden lichtjes uitgedeeld om bij het graf te plaatsen.

Er komt een grote pagodetent waar belangstellenden eventueel kunnen schuilen of zich op kunnen warmen. In de tent is er voor de bezoekers warme chocolademelk of glühwein met een stukje troostkoek of een warme oliebol verkrijgbaar.

Een aantal koren brengt op ingetogen wijze gepaste nummers ten gehore.

Speciale sfeer
Vele medewerkers en vrijwilligers van de LBV Vereniging voor Uitvaartbegeleiding zijn tijdens deze avond aanwezig. "Door de speciale sfeer willen ze er ieder jaar bij zijn."

"Ditzelfde geldt voor nabestaanden: als je eenmaal op de Lichtjesavond bent geweest, kom je het volgende jaar vanzelf weer terug."

Kaarsjes
Het is overigens ook mogelijk om deze speciale avond mee te maken als mensen geen banden hebben met de Algemene Begraafplaats, iedereen is welkom.

"Als alle bezoekers om 21:00 uur weer naar huis zijn gegaan, zie je over de hele begraafplaats kaarsjes branden. Dat is zo'n indrukwekkend gezicht", weet Ben de Weerd uit ervaring.

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }