Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Een impressie van het nieuwe Huis ter Leede.
• Een impressie van het nieuwe Huis ter Leede. (Foto: Aangeleverd)

Nieuw Huis ter Leede eind 2022 klaar

  •   782 keer gelezen

LEERDAM • Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwbouw van Huis ter Leede eind 2022 klaar. Het gebouw komt op de plek van het oude Emmahuis in Leerdam Oost. Directeur-bestuurder Kees Schetters is enthousiast over de plannen.

In juni werden bewoners, hun familie, medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen van de plannen op de hoogte gesteld. Vorige week was er in De Hoeksteen een druk bezochte informatieavond waar omwonenden en belangstellenden over de nieuwbouw werden geïnformeerd.

"Eigenlijk verhuist het huidige Huis ter Leede in zijn geheel naar het nieuwe gebouw", vertelt Kees Schetters.

Aan de Oranjehof komt een nieuw woonzorgcomplex met 87 appartementen. Voor psychogeriatrische cliënten – mensen met dementie – worden 49 appartementen gereserveerd, de andere 38 zijn voor cliënten met somatische klachten.

Flexibel
"De appartementen zijn bestemd voor de huidige bewoners van de Kajuit en de Mast. Het mooie van het nieuwe gebouw is dat de appartementen even groot zijn en de afdelingen op dezelfde wijze worden ingericht, zodat we heel flexibel zijn waar het gaat om de invulling van de appartementen."

De bestaande twintig zelfstandige woningen aan de Marijkestraat worden grondig opgeknapt en gaan na renovatie dienen als aanleunwoning.

"Bewoners kunnen gebruik maken van de voorzieningen van Huis ter Leede. Ze kunnen bij ons eten, meedoen met activiteiten of gebruik maken van de zorg. Daarnaast komen er nog 27 geheel nieuwe aanleunwoningen."

Woonzorg Nederland – eigenaar van het oude Emmahuis – is enthousiast over het project en neemt de nieuwbouw voor haar rekening. "Wij huren vervolgens het gebouw van Woonzorg", zegt Schetters.

Niet prettig
Als Huis ter Leede verhuist, blijven de bewoners van de Beukelaar en Rondas achter. "Die vinden het niet zo prettig dat wij vertrekken. De meeste mensen zijn daar komen wonen om gebruik te maken van onze zorg en voorzieningen", beseft Kees Schetters.

Vandaar dat Huis ter Leede er alles aan doet om op het Eiland een deel van de dagbesteding, een wijksteunpunt en een restaurantfunctie in stand te houden.

"We kunnen daar niet blijven koken, maar het is wel mogelijk vanuit het nieuwe Huis ter Leede maaltijden te verzorgen. Met gemeente en Habion – eigenaar van het gebouw – gaan we kijken hoe we dit zo goed mogelijk aan kunnen pakken."

Toekomst
Schetters is blij met de plannen. "Het huidige gebouw voldoet nog goed, maar om het echt geschikt te maken voor de toekomst moet er veel aangepast worden. Het is lastig om dat in het bestaande gebouw te doen."

"Bovendien zou na zo'n ingrijpende renovatie de huur fors omhoog gaan. Door elders nieuw te bouwen, kunnen we onze ideeën wel verwezenlijken."

In het nieuw Huis ter Leede wordt 'het beste van twee werelden' gecombineerd. "In de gezamenlijke huiskamer kunnen de bewoners eten, meedoen aan activiteiten en gezellig bij elkaar zitten. Daarnaast krijgt iedere cliënt een eigen appartement. Daar kunnen ze zich even terugtrekken of bezoek ontvangen."

"De nieuwe appartementen krijgen een oppervlakte van 45 vierkante meter. Beduidend groter dan de huidige kamers van 27 vierkante meter waar je prima kunt zitten, maar waar het krap is als er visite komt."

Sloop
De sloop van het oude Emmahuis begint halverwege 2020. Zodra die fase is afgerond, gaat de nieuwbouw van start. De verwachting is dat twee jaar later het nieuwe Huis ter Leede klaar is.

De verhuizing staat gepland voor november 2022 of januari 2023. December is vanwege de feestdagen minder geschikt.

Volgens Schetters zijn de inwoners van wijk Oost blij met de komst van Huis ter Leede. "Veel mensen vonden het jammer dat het Emmahuis vertrok. Ze zijn blij dat er nu een mooie, nieuwe voorziening komt."

"Ook de bewoners van Huis ter Leede kijken uit naar hun nieuwe onderkomen, al zien sommige cliënten wel tegen de verhuizing op. Zoiets is best ingrijpend."

Schetters zelf is enthousiast over de nieuwbouw. "Straks is Huis ter Leede klaar voor de toekomst."

André Bijl

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }