Steeds meer belangstelling voor herdenking 75 jaar bevrijding West Betuwe
Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: ingimage

Steeds meer belangstelling voor herdenking 75 jaar bevrijding West Betuwe

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Na een oproep van wethouder Rutger van Stappershoef, ongeveer een maand geleden, blijken steeds meer verenigingen en instellingen actief een bijdrage te willen gaan leveren aan een programma ter herdenking van 75 jaar bevrijding in het voorjaar 2020.


West Betuwe wil als gemeente stimuleren, verbinden en faciliteren. Ze legt echter nadrukkelijk het initiatief op dit vlak bij de lokale gemeenschap.

Op woensdagavond 20 november houdt de gemeente in het gemeentehuis in Geldermalsen een herdenkingscontactavond. Aanvang 19:00 uur. 

Uitwisselen ideeën
Doel van de avond is kennismaking met allerlei initiatieven die zich via een korte pitch gaan presenteren. Daarnaast kunnen de aanwezigen deze avond ook benutten om waar mogelijk de onderlinge samenwerking te zoeken. Er is ook voldoende ruimte voor het uitwisselen van allerlei ideeën.

Vanuit de gemeente gaan wethouder en betrokken ambtenaren aangeven wat organisatoren van de gemeente mogen verwachten. Daarbij gaat niet alleen om praktische ondersteuning, maar ook om een bescheiden financiële bijdrage. 

Natuurlijk moet er de komende maanden nog het nodige worden uitgewerkt. Er is dus nog sprake is van het nodige voorbehoud. Toch levert een eerste inventarisatie al een aantal mooie initiatieven op:

• Bibliotheek Rivierenland: een reizende tentoonstelling en WO2 café;
• Muziekvereniging 'Wilhelmina' Herwijnen: bevrijdingsconcert in samenwerking met de Historische Vereniging 'Den Ouden Dijk' Herwijnen; 
• Tour de Waal: breed scala van activiteiten in verschillende dorpen langs de Waal;
• WO2 en Vliegeniersmuseum Fort Vuren: speciaal programma in teken van de bevrijding;
• Stichting Productiehuis Firma van Gelder (Tricht): theatervoorstelling 'Vrijheid…daar zit muziek in';
• Jeugdwerk Ring West Betuwe in samenwerking met Hervormde Gemeente Buurmalsen: jeugdactiviteit;
• Brassband 'Harp en Luit' Vuren: bevrijdingsconcert;
• Dorpstafel Neerijnen: planten nazaat Anne Frankboom bij Stroomhuis Neerijnen, onthulling  herdenkingsbord en organiseren herdenking;
• Loopgroep Herwijnen: bevrijdingsloop vanuit Wageningen naar West Betuwe

Bevrijdingskalender
Ongetwijfeld zullen zich de komende maanden nog andere leuke initiatieven aandienen. Zo ontstaat er op natuurlijke wijze een 'Bevrijdingskalender West Betuwe' die de gemeente huis-aan-huis gaat verspreiden. Hierop uiteraard ook een vermelding van de herdenkingen die al ieder jaar in verschillende kernen plaatsvinden. 

Belangstellenden voor de herdenkingscontactavond op 20 november zijn daar natuurlijk van harte welkom. Wie tijdens deze avond ook een leuk initiatief wil presenteren of zich gewoon verder wil laten informeren over de mogelijkheden kan contact opnemen met Marjan van Ooijen, 0345–728613 of Marjan.van.Ooijen@westbetuwe.nl.
 

Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier