Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Bewoners praten mee over de inrichting van het terrein.
• Bewoners praten mee over de inrichting van het terrein. (Foto: Dick Aanen)

Mogelijk ook dijkwoningen bij Heuffterrein Vuren

  •   607 keer gelezen

VUREN • Bewoners van Vuren werden dinsdagavond bijgepraat over de aangepaste plannen (schetsontwerpen) voor de herinrichting van het Heuffterrein in Vuren. Na een presentatie door een kernteam mochten de vijftig aanwezigen in werkgroepen ook nog wat eigen ideeën aanbrengen.  

Al ruim veertien jaar lang wordt nagedacht over de herinrichting van het Heuffterrein in Vuren. In 2013 leek er een doorbraak toen de toenmalige gemeenteraad van Lingewaal unaniem en vol enthousiasme akkoord ging met een voorkeursvariant.

Maar vervolgens heeft de hele procedure zo'n zes jaar stil gelegen. Dit jaar kwam er weer wat schot in de zaak. Belangrijk daarbij was de aankoop door waterschap Rivierenland van de bedrijfsgebouwen van Buko Bouwsystemen. Die aankoop  dit jaar is nodig voor de buitendijkse versterking van de Waaldijk.

Dijkwoningen
Nu BUKO plaats maakt voor de dijkversterking trekken de eigenaar van het Heuffterrein (Klop Beheer), gemeente West Betuwe, waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en Rijkswaterstaat samen op om het Heuffterrein opnieuw in te richten. De schetsontwerpen die dinsdag in het kantoor van de zogenaamde Graaf Reinald Alliantie werden gepresenteerd zijn een plusvariant van de eerder vastgestelde van 2013. Naast vijf villa's en tien tot twaalf appartementen bij de rivier wordt ook gedacht aan de bouw van twintig dijkwoningen. Die dijkwoningen verbinden het dorp Vuren nadrukkelijker met de rivier. 

Op het tamelijk ruige Heuffterrein staat nog een oude steenfabriek en een schoorsteen. Een groot deel van Vuren vindt dat deze gebouwen behouden moeten blijven. 

Het Heuffterrein ligt in de uiterwaarden, waar normaal gesproken niet mag worden gebouwd. Het gebied is echter al jaren geleden aangewezen als locatie waar geëxperimenteerd wordt met aangepast bouwen (EMAB). Belangrijke eis is echter dat in het gebied van 16 hectare de natuur en de natuurbeleving leidend blijven. Alle andere functies zijn daaraan ondergeschikt. 

Martin Klop van Klop Beheer is sinds 2005 eigenaar van het gebied. Hij vertelde dinsdag dat hij inmiddels wel een beetje moe is van de jarenlange procedure. "Niet alleen moe, maar wij zijn financieel ook leeggelopen op dit terrein. Ik vind het wel jammer dat in de beoordeling van de plannen weinig rekening wordt gehouden met hoe het nu werkelijk in elkaar zit. Vaak wordt gezegd dat het terrein moet blijven zoals het nu is. Alles is mogelijk, behalve laten zoals het nu is."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }