• Ook in Leerdam waren de toezichthouders actief.
• Ook in Leerdam waren de toezichthouders actief. (Foto: aangeleverd)

Donkere Dagen Offensief start in regio

  •   131 keer gelezen

REGIO • Het samenwerkingsverband van Buurttoezicht/Buurtpreventies Zuid-Holland-Zuid organiseerde donderdagavond 10 oktober een kick-off actie in het kader van het Donkere Dagen Offensief. Ook in Leerdam waren de vrijwilligers actief.

Deelnemende partijen aan deze actie waren Buurttoezicht Leerdam, Buurtpreventie Gorinchem-Oost en Dalem, Buurttoezicht Hardinxveld-Giessendam, Buurttoezicht Sliedrecht en Wijkpreventie Zwijndrecht. Daarnaast werd er intensief samengewerkt met vertegenwoordigers van politie, gemeenten en handhaving.

Preventief afschrikken
De actie begon in de diverse gemeenten om 19:30 uur met een briefing. Hierin werd het doel van de avond weergegeven. Daarnaast werden lokale aandachtspunten genoemd. Na de briefing gingen in totaal 55 vrijwilligers verdeeld over de verschillende gemeenten de straat op.

De gehele actie werd, zoals ook bij eerdere regionale acties gebeurde, gecoördineerd vanuit het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. Daar zaten vrijwilligers van de Buurttoezichtgroepen/Buurtpreventies die de koppels op straat ondersteunden en overzicht hielden over de meldingen die binnenkwamen. Het doel van de actie was het preventief afschrikken van inbrekers, criminelen en andere 'kwaadwillenden'.

Daarnaast wilden de vrijwilligers de inwoners bewust maken van inbraak- of diefstalgevoelige situaties. Dat bleek niet voor niets: de vrijwilligers kwamen veel donkere woningen waar geen verlichting brandde en open auto's tegen. Ook stonden er veel fietsen en andere spullen zomaar voor het grijpen. De vrijwilligers hebben goede gesprekken gevoerd met de bewoners of eigenaren die het betrof.

Bejaardencentrum
In Boven-Hardinxveld werden vrijwilligers aangesproken door medewerkers van een bejaardencentrum die aangaven dat er een demente oudere bewoner zonder jas naar buiten was gelopen. De bewoner was op dat moment al anderhalf uur vermist. Omdat de man dement was en hij mogelijk geen jas aan had, was de vermissing erg urgent.

De centrale post in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam maakte een bericht voor de publieke WhatsApp groepen en de sociale media. Bovendien werden er meer vrijwilligers naar Boven-Hardinxveld overgebracht om te helpen zoeken. Gelukkig werd de man snel daarna gevonden.

Uiteindelijk constateerden de vrijwilligers vorige week 198 zaken, uiteenlopend van donkere woningen, kapotte lantaarnpalen, verdachte personen, groepen jeugd en de melding van de vermiste man. In meerdere gemeenten meldden inwoners zich aan als vrijwilliger. "We kijken terug op een succesvolle avond. We hopen zo een signaal af te geven naar inbrekers en andere kwaadwillenden", aldus de organisatoren.

Buurttoezicht Leerdam kan nog in alle wijken vrijwilligers gebruiken.

door André Bijl

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }