• Tijdens de donkere dagen slaan inbrekers eerder toe.
• Tijdens de donkere dagen slaan inbrekers eerder toe. (Foto: nl.123rf.com )

Aftrap Donkere Dagen offensief

  •   137 keer gelezen

LEERDAM • Deze week vindt de aftrap plaats van het Donkere Dagen offensief. Morgen, donderdag 10 oktober, komen de vrijwilligers van Buurttoezicht Leerdam op het stadskantoor op het Reilinghplein bij elkaar om vervolgens de wijken in te gaan.

Vrijwilligers die overwegen om mee te gaan werken aan het Buurttoezicht zijn hartelijk welkom. De avond begint om 19:30 uur.

Waarschuwen
Het Donkere Dagen Offensief wordt gehouden om de inwoners te waarschuwen voor de activiteiten van inbrekers en andere criminelen. In de herfst en winter als het veel eerder donker wordt, zien die hun kans nog meer schoon dan anders.

Wanneer een woning onverlicht is, zien inbrekers dat de bewoners niet thuis zijn. Daarom is het verstandig gebruik te maken van tijdschakelaars en buitenlampen die werken met een sensor.

Geef de woning dus een bewoonde indruk en plaats goede verlichting. Uiteraard is het ook van belang de ramen en deuren goed te sluiten. Daarnaast is het belangrijk om verdachte situaties door te geven aan de politie.

Toezichthouders
In alle Leerdamse wijken lopen toezichthouders die met hesjes en zaklampen de straten doorgaan om verdachte situaties in de gaten te houden. "Surveilleren, observeren en melden, dat is onze aanpak", vertelt Marco van den Oever, coördinator in de wijken Noord en Ter Leede.

Verdachte of ongewenste situaties worden doorgegeven aan politie en gemeente. Daarnaast waarschuwen de vrijwilligers bewoners als de deuren en ramen van hun woningen of auto's niet goed zijn afgesloten.

Rondje door de wijk
Morgen komen toezichthouders uit alle wijken om 19:30 in het stadskantoor – via de ingang op het bordes - bij elkaar. Bij deze bijeenkomst zijn politie, boa's en vertegenwoordigers van politieke partijen aanwezig.

Burgemeester Jan Pieter Lokker opent de bijeenkomst en vertelt iets over het werk van Buurttoezicht. Daarna maken de vrijwilligers een rondje door de wijk.

Mensen die belangstelling hebben voor Buurttoezicht kunnen meelopen om te kijken of dit werk wat voor ze is. Rond 22:00 uur volgt de afsluiting van de avond.

In alle Leerdamse wijken zijn nog vrijwilligers nodig. "Hoe meer vrijwilligers er zijn, hoe beter we dit werk kunnen doen", zegt Van den Oever. Gemiddeld worden toezichthouders eens per maand ingeroosterd.

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }