Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Plastic afval is gesmolten en gaat in een mal.
• Plastic afval is gesmolten en gaat in een mal. (Foto: Janneke Boogaard)

Leerdamse vmbo-ers maken van plastic afval een schildpad

  •   keer gelezen

LEERDAM • Een bezoek aan de kringloop, een demo van een machine die plastic verwerkt en filmpjes moeten Leerdamse scholieren meer bewust maken van het afval- en klimaatprobleem.


Duizend leerlingen krijgen het programma 'Don't waste my world' voorgeschoteld. Projectleider Dianne Nicolai begon dicht bij huis, met scholieren van Het Heerenlanden en De Joost.

Grote onderwerpen staan op de agenda: de wereldwijde klimaatverandering, plastic soep en de plastic afvalberg. Hoe maak je die omvangrijke items behapbaar voor pubers?

Zelf doen
"We benaderen het vanuit hun perspectief, dat komt ook terug in de naam: 'Don't waste my world', het gaat over hun eigen toekomst. We maken gebruik van 'learning by doing', de leerlingen gaan op excursie en gaan zelf dingen doen", vertelt Nicolai.

Niet weggooien
Woensdag stond een bezoek aan de Leerdamse kringloopwinkel op de agenda. In groepjes werden de leerlingen rondgeleid door onder andere vice-voorzitter Leo Leijten. Hij staat allereerst met ze stil bij het begrip 'kringloop': "Waar slaat dat eigenlijk op?" De link met recycling wordt al snel gelegd. "We proberen te voorkomen dat dingen weggegooid worden terwijl ze nog bruikbaar zijn", legt Leijten uit.

Tweedehands
Voor sommigen zit er aan 'tweedehands' nog wel een luchtje. "Ik vind het niet zo'n lekker idee dat ik hier bijvoorbeeld een glas koop waar iemand anders al uit gedronken heeft", merkt een leerling op. Leijten: "Als het glas niet beschadigd is, is er weinig aan de hand. Je stopt het thuis in de vaatwasmachine en merkt er niets meer van."

Dikke portemonnee
Ook van het idee dat je alleen naar de kringloopwinkel gaat als je geen geld hebt om iets nieuws te kopen, moeten een aantal scholieren nog af. "Er komen hier ook mensen met een dikke portemonnee, omdat het leuk is om rond te snuffelen tussen de spulletjes."

Goede doelen
Selin zit in twee mavo en het bezoek met haar klas is de eerste keer dat ze bij de Leerdamse kringloop is. Ze denkt niet dat ze hier ooit iets gaat kopen. Haar eigen spullen hier verkopen lijkt haar wél interessant. Leijten helpt haar uit de droom. "Je kunt hier alleen spullen weggeven. De opbrengst gaat naar goede doelen", legt hij enthousiast uit.

Plastic Fantastic
Als iets echt niet meer verkoopbaar is, wordt het bij de kringloop zoveel mogelijk gescheiden ingezameld voor recycling. Wat er dan nog mogelijk is, laat Plastic Fantastic vandaag zien.

Schildpad
De leerlingen mogen zwerfafval door een shredder halen - "pas op je vingers!' -, zeven en verhitten. Het gesmolten plastic wordt vervolgens in een mal geduwd en een paar minuten later houdt Selin een nog hete schildpad in haar handen. "Wat gaan we hier dan mee doen?" is een kritische vraag. Nicolai: "Deze schildpad kun je als je wilt gebruiken voor het filmpje dat jullie ook nog gaan maken."

Social media
De laatste twee lessen van het project worden besteed aan het fabriceren van een stop motion filmpje van dertig seconden. "De leerlingen kunnen dat vervolgens verspreiden via hun eigen social media-accounts om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem."

Ontwikkelingslanden
'Don't waste my world' legt ook de link naar ontwikkelingslanden, waar de gevolgen van de klimaatverandering extra hard aankomen. Het project wordt dan ook gedraaid vanuit de stichting Steun voor Oudalaan, die projecten ondersteunt in Burkina Faso. Een plaatselijke filmmaker laat de Leerdamse jongeren zien hoe ernstig de plastic afvalberg in het Afrikaanse land is, maar ook dat de mensen begonnen zijn met opruimen.

Schuldbewust
Eerlijk is eerlijk, ook Selin laat weleens een snoeppapiertje op de grond vallen. "Nu ik er meer over weet, ga ik er beter op letten dat ik dat niet moet doen", zegt ze schuldbewust.

'Don't waste my world' van stichting Steun voor Oudalan valt onder het programma Frame Voice Report dat georganiseerd wordt door stichting Wilde Ganzen en gesubsidieerd wordt door de EU.

Veel belangstelling
Er is volgens Nicolai veel belangstelling voor. "Scholen hebben behoefte aan programma's om deze onderwerpen aan te kaarten." Andere scholen kunnen ook nog gebruik maken van 'Don't waste my world'. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Dianne Nicolai: info@assita.nl of 06-16778113.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2