Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De Bolderband kijkt al uit naar het Muziekfestival.
• De Bolderband kijkt al uit naar het Muziekfestival.

Bolderband laat heel Leerdam swingen

  •   265 keer gelezen

LEERDAM • Ze kijken er naar uit, de bewoners van de ASVZ-locatie de Lingebolder in Leerdam: het Muziekfestival op zaterdag 28 september. Een uniek festical voor jong en houd, met en zonder beperking.

Johan (32) komt het onder de repetitie telkens weer vertellen met een stralend gezicht 'buiten féést!' Hij speelt op een ritme-instrument, maar zingt ook in een duo, en staat dan trots met zijn microfoon naast accordeonist en bandbegeleider Marian Verdonk. De oprichtster van Muziekwerkplaats de Doorbraak is vanaf het begin nu vier jaar betrokken bij de band.

"Ik sta een inclusieve samenleving voor, en het is mijn ideaal dat mensen met en zonder beperking samen muziek maken. Dan voel je geen verschil meer."

Bolderband
Straks spelen zo'n twintig kinderen en volwassenen uit de Muziekwerkplaats met de Bolderband mee op allerlei verschillende instrumenten. "Kinderen maken bijna nooit mensen met een beperking mee, en nu kunnen ze zien hoe blij ze worden van samen muziek maken."

Marian ziet dat de Bolderbandleden sinds het bestaan van de band gegroeid zijn. "Rick bijvoorbeeld zit op een laag emotioneel niveau, maar hij rent in zijn eentje naar de repetitieruimte en weet op welke stoel hij moet gaan zitten. Hij geniet van begin tot eind."

Groepsleidster Madelene Boender: "Het familiegevoel binnen de band is groot. Er is pas iemand overleden, die had een kleine rol, maar je merkt toch dat iedereen hem mist." Zelf speelt ze mee op de klarinet. "Muziek maken doet iets met je, je laat emoties los, het ontspant. Als ik speel ben ik niet bezig met andere dingen."

Vrijwilligers
Madelene is blij met alle vrijwilligers. "Die zijn keihard nodig, om alle bandleden bij de les te houden."

Zo zit Ita Hoogendoorn uit Langerak naast haar zoon. Ze zegt: "Johan heeft tot zijn 27e thuis gewoond. Hij is een echt mensen-mens en we deden altijd veel met hem. Maar hier wordt er nog veel meer gedaan. Hij verblijft in een groepswoning en heeft echt rust in zijn lijf gekregen."

Bewoner Budi (38) speelt gitaar en zingt: "Samen spelen is leuk, iedereen doet het op zijn eigen manier, vreugde en liefde, daar staat muziek voor." Robin (22) is zijn 'leadzanger' en al even geestdriftig: "Met de microfoon is het fijn zingen, dan kan iedereen het goed horen."

Marian hoopt dat veel Leerdammers komen meespelen op hun eigen muziekinstrument, ook al is er op dezelfde dag een streekmarkt met muziekfestival op het kerkplein. Bladmuziek is op te vragen bij Madelene Boender: mboender@asvz.nl.

Het Muziekfestival wordt tussen 10:30 en 15:00 uur gehouden bij de Lingebolder aan de Koningin Emmalaan 84 in Leerdam. Er is catering aanwezig.

door Levien Vermeer

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }