Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: nl.123rf.com

Aandacht voor Donkere Dagen offensief in Leerdam

  •   279 keer gelezen

LEERDAM • De donkere dagen komen er weer aan. Hoogseizoen voor inbrekers en andere criminelen. Buurttoezicht Leerdam vraagt extra aandacht voor deze periode en houdt donderdag 10 oktober de aftrap voor het 'Donkere Dagen offensief'.

Buurttoezicht bestaat in Leerdam al diverse jaren, elke wijk heeft zijn eigen toezichthouders. "In Noord is het ontstaan toen er op de Griend auto-inbraken plaatsvonden. Buurtbewoners vormden een clubje om de zaak in de gaten te houden. Dat initiatief is blijven leven", vertellen Marco van den Oever en Angelique van Eck, coördinatoren van het Buurttoezicht in Noord en Ter Leede.

Ze zorgen ervoor dat een paar dagen per week de vrijwilligers in tweetallen met hesjes, telefoons en zaklampen door de wijk lopen om verdachte situaties in de gaten te houden.

Waarschuwen
"Surveilleren, observeren en melden, dat is onze aanpak. Vanwege de veiligheid grijpen we niet zelf in als we iets verdachts zien. Bij overlast spreken we mensen aan, maar als er echt iets aan de hand is, bellen we de politie." Daarnaast waarschuwen de vrijwilligers inwoners als de deuren en ramen van woningen of auto's niet goed zijn afgesloten en geven het aan de gemeente door als de straatverlichting niet werkt of de bestrating niet in orde is.

Van den Oever en Van Eck hebben plezier in hun werk. "Het komt de leefbaarheid van de wijk ten goede, inwoners voelen zich veiliger en we hopen dat het criminelen en overlastgevers op afstand houdt."

Signaleren
Sinds enkele maanden is er ook Buurttoezicht in Leerdam Oost.

"Wij lopen en fietsen in tweetallen door de wijk en signaleren alles wat we tegenkomen. Dit kunnen verzakte straattegels zijn, niet of slecht werkende straatverlichting of auto's met gebreken die lang op dezelfde plek staan. Ook waarschuwen we inwoners als hun ramen open staan. We kunnen zeker nog lopers gebruiken. We doen mee aan de start van het Donkere Dagen Offensief. Wie zin heeft om met ons mee te lopen, is die avond van harte welkom", aldus de coördinator.

Lolletje
"Toezicht lopen in het centrum is leuk en gezellig", zegt Glenn Bergers, eigenaar van Cigo en een van de coördinatoren van Buurttoezicht Centrum. "We verzamelen voor de winkel hier in de Fonteinstraat. Op koopavond is het drukker dan anders, maar we lopen ook op doordeweekse dagen."

Glenn wordt vaak aangesproken, omdat iedereen hem kent van zijn sigarenhandel. Soms is er tijd voor een lolletje, maar de toezichthouders krijgen ook serieuzere zaken, zoals pesterijen, drugsgebruik en problemen rond afval te horen. Wat ze zelf niet op kunnen lossen, wordt besproken met de betrokken ambtenaar of politieagent. Er wordt gelet op open deuren en ramen, een alarm dat afgaat, lantaarnpalen die het niet doen, glas op straat en overlast.

"We zoeken mensen die het leuk vinden om iets extra's te doen voor de buurt. Schroom niet om meer informatie te vragen", zegt Glenn voor hij verder gaat met zijn ronde. Ook de lopers van Leerdam Centrum zijn aanwezig op 10 oktober.

Twintig surveillanten
In wijk West is Buurttoezicht eveneens actief. Voor een constant toezicht wil coördinator Joost de Zeeuw het team uitbreiden van zes naar twintig surveillanten.

"De vrijwilligers surveilleren in koppels van twee te voet of met de fiets in de wijk en letten op alles wat niet mag, niet kan of afwijkend is." Het kan gaan om de diefstal van een fiets, het openbreken van een auto, inbraak in een woning of pogingen daartoe.

"De surveillant treedt niet zelf op, maar heeft een signalerende functie. Surveillanten zijn de ogen en oren in de wijk en letten op de veiligheid. Tijdens hun dienst staan ze in nauw contact met de politie, handhaving, de wijkambassadeur van de gemeente en de woningcorporaties."

De Zeeuw is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die samen met de bestaande medewerkers de klus in West willen klaren. "We zoeken mannen en vrouwen van achttien jaar of ouder." Belangstellenden kunnen mailen naar buurttoezichtleerdamwest@outlook.com ter attentie van Joost de Zeeuw.

Wie kennis wil maken met het werk van Buurttoezicht Leerdam kan zich melden op donderdag 10 oktober om 19:30 uur bij het gemeentehuis.

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }