Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Overal in de regio werden ondergrondse containers geplaatst.
• Overal in de regio werden ondergrondse containers geplaatst. (Foto: Britta Alink)

Avri: 'Weinig zakken naast containers en minder restafval'

  •   276 keer gelezen

REGIO • Ruim twee maanden na de start van het 'omgekeerd afval inzamelen' zijn de eerste positieve resultaten te zien, meldt afvaldienst Avri. Het aantal zakken dat naast in plaats van in de ondergrondse containers belandt, valt volgens Avri mee.

Sinds 1 juli brengen de meeste inwoners van Regio Rivierenland hun restafval naar ondergrondse containers. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar Avri is over het algemeen tevreden over de invoering, staat te lezen in een persbericht. 

Bijplaatsingen verminderen 
Veel inwoners waren bang voor vuilniszakken naast de ondergrondse containers oftewel bijplaatsingen, omdat mensen moeten betalen om de container te openen en omdat de pasjes in het begin niet altijd werkten.

"De grote vervuiling waar sommige inwoners bang voor waren is uitgebleven. In juli was er wel een flinke piek aan bijplaatsingen. Dit aantal wordt snel minder; van 525 bijplaatsingen in juli naar 245 in augustus. De verwachting is dat dit in de komende maanden nog minder wordt", aldus Avri. 

Stuk minder restafval
Waar het nieuwe beleid voor bedoeld is, lijkt nu al te werken: het restafval vermindert. Dat kan deels te maken hebben met de zomervakantie. In oktober zijn de cijfers harder en is er beter zicht of de dalende trend zich voortzet. Het doel is om in 2020 slechts 75 kilo restafval per inwoner per jaar over te houden om het milieu te ontlasten.   
  
Gratis grotere container
Inwoners die een kleine (140 liter) container voor plastic verpakkingen en drinkpakken hebben, kunnen deze gratis ruilen voor een grote van 240 liter. Het ruilen begint deze maand en loopt tot het eind van het jaar door. Veel inwoners hebben al een grotere container voor plastic aangevraagd. Dat kan tot eind dit jaar via www.avri.nl/container-bestellen.
 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }