Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Glasvezel levert een snelle internetverbinding op.
• Glasvezel levert een snelle internetverbinding op.

Glasvezel Buitenaf: 'Breedband aan markt overlaten'

  •   205 keer gelezen

REGIO • Breedbandaanbieder Glasvezel Buitenaf beklaagt zich bij de Rivierenlandse raadsleden over de voorgenomen aanleg van een breedbandnetwerk in opdracht van de gemeenten. Volgens de aanbieder is het niet nodig hier overheidsgeld in te steken, maar kan de aanleg aan de markt worden overgelaten.

De Regio Rivierenland heeft een langdurig en intensief traject achter de rug om van Europa toestemming te krijgen om de aanleg van snel internet in het hele buitengebied via een overheidsproject te laten verlopen. Daarvoor moest worden aangetoond dat er geen marktpartijen waren die dit op zich wilden nemen. Dat lukte en de regio ging in zee met Digitale Stad.

Staatssteun
Maar Glasvezel Buitenaf schrijft nu in een brief aan de gemeenteraden wel degelijk belangstelling getoond te hebben, alleen niet via de constructie die de regio voorstelde. "De gemeenten in de regio wilden uitsluitend door middel van staatssteun samenwerken om tot een uitrol te komen", schrijft Willemijn Ritsema van Eck, de advocaat van Glasvezel Buitenaf.

Geen staatssteun
Volgens de Zaltbommelse wethouder Kees Zondag, regionaal portefeuillehouder voor dit project, is er sowieso geen sprake van staatssteun. "Door die term te gebruiken strooit Glasvezel Buitenaf zand in de ogen van de raadsleden. We krijgen helemaal geen Europees geld, we hadden alleen toestemming nodig."

Frustreren
Ook betwist Zondag dat de aanleg aan Glasvezel Buitenaf had kunnen worden overgelaten. "Wij willen iets anders dan zij, namelijk een open netwerk voor het hele buitengebied. Glasvezel Buitenaf legt alleen glasvezel aan bij adressen die nu reageren op hun aanbod. Dat mag, maar het is niet te vergelijken met ons breedbandproject. Door de kritiek die ze leveren, frustreren ze ons project."

Opdracht aangepast
Glasvezel Buitenaf heeft nog meer commentaar. Zo schrijft de advocaat dat de gemeenten de opdracht hebben aangepast nadat er geen bedrijven hadden gereageerd op de Europese aanbesteding. Volgens Glasvezel Buitenaf ging het eerst alleen om aanleg en onderhoud in de witte gebieden, maar worden nu ook de grijze gebieden meegenomen én mag de partij die het netwerk aanlegt er ook diensten op aanbieden.

Meer verdienmogelijkheden
Witte gebieden zijn de plekken waar nog helemaal geen fatsoenlijke internetverbinding mogelijk is, in grijze gebieden is er wel een netwerk maar dat voldoet niet aan de moderne eisen. Door de opdracht uit te breiden zou Digitale Stad nu meer verdienmogelijkheden hebben. De opdracht had daarom opnieuw de Europese molen in gemoeten.

Gewoon niet goed opgelet
Onzin, stelt Zondag. "Digitale Stad krijgt niets te zeggen over de diensten die via het netwerk worden aangeboden." Zijn conclusie: "Glasvezel Buitenaf had niet verwacht dat ons plan zou lukken. Ze hebben gewoon niet goed opgelet."

Besluit
De komende weken beslissen de acht gemeenteraden over het oprichten van de gemeenschappelijke regeling. Ritsema van Eck: "De brief die nu gestuurd is, is een noodrem: bestuurders en raadsleden worden individueel gevraagd na te denken over wat er precies gebeurt en waarom. Is het breedbandnetwerk wel een gemeentelijke taak? Worden zij wel volledig geïnformeerd en is er wel marktfalen als een marktpartij zo nadrukkelijk al jarenlang aangeeft voor eigen rekening en risico een netwerk te willen aanleggen en exploiteren? Dat is ook de marktstandaard in Nederland, waarom zou het hier anders moeten?"

Als de gemeenteraadsleden niet tot inkeer komen, gaat Glasvezel Buitenaf procederen, zo staat in de brief. Dat kan weleens tot vertraging leiden. Zondag is niet onder de indruk. "Begin volgend jaar gaan we los met de aanleg van het breedbandnetwerk."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }