Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Rick den Besten

Nominatie molen De Vrijheid voor Molenprijs

  •   102 keer gelezen

BEESD • Molen De Vrijheid in Beesd is dit jaar één van de genomineerden voor de BankGiro Loterij Molenprijs. Het publiek kan vanaf vandaag stemmen. De hoofdprijs is een geldbedrag van 75.000 euro.

De molen heeft de nominatie te danken aan de restauratie van de kap van de molen. "Die is nodig om met de molen te kunnen blijven werken", zeggen molenaars Cees de Jong en Justin van den Heuvel. "Zonder deze restauratie komt de molen op den duur stil te staan. Dat betekent dat we niet meer met de molen kunnen malen en de molen voor het publiek een stuk minder interessant is. Stilstand is achteruitgang. Letterlijk."

Aantrekkelijk
De molen maalt nog regelmatig voor de eigen winkel, een bakkerij, en pannenkoekenhuis en diverse andere afnemers. Daarnaast ligt de molen toeristisch erg aantrekkelijk (veel belangstelling) en verzorgen De Jong en Van den Heuvel regelmatig rondleidingen voor allerlei groepen. Ook zijn ze regelmatig betrokken bij activiteiten vanuit het dorp.

"Ten slotte heeft de molen een heel bijzonder verhaal te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Molenaar Van Beekhuizen was actief betrokken bij het verzet. Zo werd bijvoorbeeld door de wieken in verschillende standen te zetten aangegeven of het voor onderduikers veilig was, of dat ze zich moesten verbergen. Van Beekhuizen heeft hiervoor na de oorlog een onderscheiding gekregen en als herinnering kreeg de molen in de jaren '60 de naam 'De Vrijheid'."

Geld nodig
Om door te kunnen gaan met onze activiteiten en deze in de toekomst uit te breiden hebben is er hard geld nodig.

"De conditie van de kap van de molen is al langer een punt van zorg, maar kon steeds met reparaties werkbaar gehouden worden. Ook een aantal weken geleden is er nog een noodreparatie uitgevoerd om er voor te zorgen dat de molen kon blijven draaien. Nu is het tijd geworden om de boel goed aan te pakken en daarom doen we mee met de 'BankGiro Loterij Molenprijs'."

Het publiek mag stemmen welk project de hoofdprijs van 75.000 euro wint. De overige deelnemers krijgen hun aantal stemmen in euro's uitgekeerd. "Onze slogan is 'Geef molen De Vrijheid door!'." Stemmen kan tot 1 oktober 12:00 uur.

Stemmen kan via de website: www.molenprijs.nl/devrijheid.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten