Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Ellemiek en Jan zijn gek op Pootje.
• Ellemiek en Jan zijn gek op Pootje. (Foto: André Bijl)

Jan en Ellemiek gek op 'Pootje'

  •   1417 keer gelezen

LEERDAM • Ze moesten een paar keer kijken voor ze het zeker wisten. Maar onlangs werd er op de boerderij van Kees en Petra Gerritsen aan de Tiendweg in Leerdam toch echt een kalf met vijf poten geboren.

Inmiddels is 'Pootje' uitgegroeid tot de lieveling van de kinderen. "We gingen net naar een verjaardag toen Ellemiek zag dat er een koe aan het kalven was. We keken even of alles goed ging", vertelt Petra.

"Ellemiek zag direct dat het kalfje vijf poten had. 'Joh, dat kan toch niet', zei ik. Maar ze had nog gelijk ook. Het vijfde zat op haar rug."

Volwaardige poot
Volgens Petra Gerritsen komt het meer voor dat er een kalfje geboren wordt met een extra stompje. "Maar dit heeft de lengte van een volwaardige poot. Kees heeft dit in al die jaren dat-ie boert nog niet meegemaakt."

"Ooit werd er bij een boer in Oosterwijk een kalfje met twee koppen geboren, maar op ons eigen bedrijf is zoiets nog nooit voorgevallen."

De familie heeft het kalfje inmiddels een naam gegeven. "We noemen d'r Pootje. Nee, haar moeder heeft geen naam. Dat is gewoon koe 7020", lacht Petra.

Gezond
De familie heeft inmiddels contact gehad met dierenarts Arie Dirk Trappenburg. "Die vond het ook bijzonder. Vooral omdat het kalfje verder gezond is. Vaak zie je dat zo'n diertje meer afwijkingen heeft. Maar dit beestje is vol levenslust, ze danst door haar hok."

Dat is een van de redenen waarom de kinderen Gerritsen dol zijn op het kalfje, zeker Jan (7) en Ellemiek (15), de jongste twee. "Hoe hard het ook klinkt: voor de bedrijfsvoering is het niet praktisch om zo'n kalfje te houden. Maar de kinderen willen haar niet kwijt. Voorlopig blijft Pootje."

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }