Logo hetkontakt.nl/leerdam

Kinderen uit West Betuwe bouwen een stad in de raadszaal

  •   59 keer gelezen

WEST BETUWE • De raadszaal van de gemeente West Betuwe wordt van september tot en met november druk bezocht door de jonge gemeente-inwoners.

Leerlingen uit groep 7 van verschillende basisscholen uit de gemeente gaan namelijk aan de slag met het educatieve spel Democracity. Zittend op de stoelen van de raadsleden bouwen ze samen aan hun eigen stad. Zo nemen ze een kijkje in de keuken van de gemeenteraad en de democratische besluitvorming.

Alle basisscholen in de gemeente West Betuwe kunnen zich aanmelden voor het interactieve programma Democracity. Zo wil de gemeente het enthousiasme voor de (lokale) politiek onder de leerlingen vergroten. Tot nu toe zijn al meer dan 300 leerlingen van 17 verschillende basisscholen aangemeld voor het programma. De eerste Democracity start op dinsdag 17 september in het gemeentehuis in Geldermalsen.

Midden in raadszaal
Tijdens het spel bouwen de leerlingen van een basisschoolklas samen een stad. Letterlijk. In het midden van de raadszaal. Eerst bestaat deze stad alleen uit woningen, maar hier kunnen verschillende elementen aan toegevoegd worden: windmolens, sportfaciliteiten, scholen, zonnevelden, groen, een bibliotheek, de brandweer, enzovoort. Voordat deze gebouwd worden, moeten de leerlingen hier wel goed over nadenken. Welke elementen worden als eerst gebouwd, waar komen ze te staan en zijn ze wel allemaal nodig?

Om afgewogen beslissingen te kunnen nemen, wordt een echte gemeenteraad nagespeeld. De leerlingen vormen aan het begin van het spel hun eigen politieke partijen en nemen vervolgens plaats op de zetels in de raadszaal. Ze zijn samen de volksvertegenwoordiging van de stad.

Net als de echte gemeenteraad, gaan ze met elkaar in overleg, bepalen ze hun standpunten en onderbouwen ze deze met argumenten. Zo denken ze na over wat er eigenlijk nodig is in een samenleving en wordt interesse gewekt voor democratische besluitvorming. 

Debatteren en stemmen
Een gemeente heeft altijd een budget. Dit geldt voor de gemeente West Betuwe, maar ook voor de Democracity-stad. Met dit budget moet dan ook rekening gehouden worden bij de beslissingen die de jonge raadsleden nemen. Er moet in Democracity echt gekozen worden tussen de verschillende elementen. Niet alles kan in de stad gebouwd worden. 

Om die keuzes te kunnen maken, gaan de verschillende fracties met elkaar in debat. Heeft de stad meer bedrijven nodig? Is er meer behoefte aan groen? Of mist er nog een middelbare school? Door te stemmen, bepalen de leerlingen wat er gebouwd gaat worden. Stemt de meerderheid voor? Dan mag het element in het midden van de kring neergezet worden. Langzaam maar zeker ontstaat zo een echte stad! 

Vragen aan raadsleden
Zelf een stad inrichten is natuurlijk heel leuk en leerzaam. Toch kan die democratische besluitvorming ook nog veel vragen oproepen. Dan is het fijn om die te kunnen stellen aan mensen die er dagelijks mee te maken hebben. Na het spel kunnen de leerlingen daarom al hun vragen stellen aan bijvoorbeeld de burgemeester, een van de raadsleden of een wethouder. 

Inschrijven voor het programma in november kan nog tot 14 september via: http://bit.ly/democracity
 

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }