Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Wim van Galen (links) en voorganger Jesse Timmer voelen zich thuis in de Monnikenhof.
• Wim van Galen (links) en voorganger Jesse Timmer voelen zich thuis in de Monnikenhof. (Foto: Aangeleverd)

De Rank wil er zijn voor de hele wijk

  •   99 keer gelezen

VIANEN • De Rank Rivierenland kocht vorig jaar het gebouw De Hoeksteen aan de Groenekade in Vianen. Inmiddels voelt de gemeente zich op haar nieuwe locatie als een vis in het water.

"Als startende gemeente biedt de wijk ons veel kansen", zeggen voorganger Jesse Timmer en Wim van Galen, voorzitter van de oudstenraad. Beiden zijn dankbaar voor de manier waarop De Rank in het bezit kwam van de Hoeksteen. "De PKN gunde ons dit gebouw. De zondag dat de kerk aan ons werd overgedragen, waren ze met een delegatie aanwezig en zongen ons toe. Indrukwekkend. We vinden het mooi om verder te gaan met het werk dat zij hier begonnen."

Historisch gezien, geldt hetzelfde. "Deze streek werd ooit bewerkt door monniken. Ze ontgonnen het land. Ook wij willen iets voor de mensen betekenen."

Regiogemeente
De Rank ging in 2013 in Vianen van start als regiogemeente en groeit sindsdien gestaag. "We begonnen met 60 leden en zitten nu – inclusief kinderen – op zo'n 140 personen", vertellen Timmer en Van Galen. De gemeente trekt nogal wat gezinnen die De Rank een mooi compromis vinden tussen de traditionele kerken en de meer charismatische geloofsgemeenschappen. "We zijn heel toegankelijk. Na afloop van de eredienst drinken we koffie met elkaar, bijna iedereen blijft dan hangen. De onderlinge band is sterk: bij vreugde en verdriet leven we met elkaar mee."

De liturgie is wat 'losser' dan in de traditionele kerken: een persoonlijk getuigenis is geen uitzondering en een bandje is vast onderdeel van de eredienst. "Onze kerk is vooral een huis om God te ontmoeten. We lezen de bijbel, zingen en bidden. Jezus staat centraal. Onze belangrijkste boodschap is dat we God lief hebben boven alles en de naaste als onszelf."

Naaste
Die aandacht voor 'de naaste' brengen de gemeenteleden van De Rank in de praktijk in hun eigen omgeving, maar zeker ook voor hun buren in de Monnikenhof, vertellen Timmer en Van Galen. Zo fungeert de entree van de Hoeksteen inmiddels als basis voor allerlei activiteiten. Mensen kunnen zo aanschuiven aan de gezellige tafel in de hal waar de koffie klaar staat.

Een onderzoek maakte duidelijk waar de bewoners van de wijk behoefte aan hebben: een plek voor ontmoeting, sociale contacten en duurzaamheid; stuk voor stuk 'thema's' die aansluiten bij de missie van De Rank.

"We zijn begonnen met een koffieochtend op woensdag. De inwoners kenden het gebouw, dus de drempel was niet al te hoog." Iedereen is welkom op de koffieochtenden, of ze nu 's zondags naar de kerk komen of niet. "We willen er voor de mensen zijn, hun verhaal aanhoren. Het is niet de bedoeling dat we tijdens die morgens gaan 'preken'. Maar als de kans zich voordoet, vertellen we natuurlijk graag onze boodschap. Daar zijn we tenslotte vol van."

In het verlengde van het koffieuurtje zijn op de woensdagmorgen inmiddels een schilder- en een breiclub actief, terwijl ook Schuldhulpmaatje gebruik maakt van het gebouw. Daarnaast beschikt de kerk over nog een ruimte die men graag wil verhuren, bij voorkeur aan een instelling die aansluit bij de missie van De Rank.

Tweede dagdeel
De koffieochtenden vallen zo in de smaak dat inmiddels wordt overwogen de activiteiten uit te breiden met een tweede dagdeel. Leden van de Rank deden mee aan de 'opschoondag' in de wijk en men organiseert 'weggeefdagen'. Zaterdag 28 september van 9:00-17:00 uur staat de volgende editie gepland.

"Dat hebben we nu een paar keer gedaan en dat bevalt erg goed. We vragen leden van onze gemeente en inwoners van de wijk of ze spullen over hebben: kleding, speelgoed, huisraad. Op onze weggeefdag mogen mensen meenemen wat ze nodig hebben. Bewoners van de Monnikenhof en andere wijken van Vianen maken er dankbaar gebruik van. Dat geldt ook voor de Voedselbank en Vluchtelingenwerk."

"Het is altijd weer een prachtige dag. Alles hangt hier vol spullen en de kerk is vol mensen. Steeds vaker lezen we dat mensen de kerk de rug toekeren. Gelukkig kan het ook anders. Als gemeente zijn we in 2013 gestart en sindsdien zijn we alleen maar gegroeid. Daar zijn we dankbaar voor. En het motiveert ons om hier in de Monnikenhof enthousiast door te gaan."

André Bijl

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }