Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Opruimen van drugsafval bij Hoenzadriel (2017).
• Opruimen van drugsafval bij Hoenzadriel (2017). (Foto: Bart Meesters)

Provincie vergoedt opruimen drugsafval bij particulieren

  •   266 keer gelezen

REGIO • De provincie Gelderland gaat voortaan het opruimen van drugsafval dat gedumpt is op particuliere terreinen helemaal vergoeden. Tot nu toe werd de helft van de kosten betaald.

Woensdag was er op het provinciehuis een bijeenkomst over het tegengaan van drugscriminaliteit in het buitengebied. Zevenenzeventig betrokkenen ondertekenden de Agenda Veilig Buitengebied. 

Vakantieparken en buitengebied
De provinciale politiek maakt zich zorgen over mogelijke criminele handelingen op vakantieparken, het platteland en natuurgebieden. Gedeputeerde Staten wenste in 2017 een verbeterd toezicht. Daarna zijn de politie, gemeenten, terreinbeheerders en grondeigenaren beter gaan samenwerken. Zo moet de veiligheid in het buitengebied gewaarborgd blijven. Vooral het delen van informatie moet het 'groene Gelderland' veiliger gaan maken.   

Boeren
Met name boeren krijgen vaak met drugscriminaliteit te maken in de vorm van dumpingen. Daar werd woensdag over gediscussieerd. Zijn de agrariërs open genoeg, bagatelliseren ze het probleem niet? Annemarie Dubbink, van de Plattelandsjongeren Gelderland, weet de oplossing: "Stuur geen ambtenaar op de boer af. Maar een mens die hun taal spreekt.''    

Subsidie
Tijdens de bijeenkomst maakte gedeputeerde Peter van 't Hoog bekend dat het opruimen van drugsafval bij Gelderse particulieren volledig wordt gesubsidieerd. Nu betaalt de provincie voor de helft mee aan het opruimen van restanten van chemische drugs. In het nieuwe coalitieakkoord is afgesproken dat de subsidie voor het opruimen van drugsafval bij particulieren wordt verhoogd.

Van 't Hoog: "Ik ben blij dat met deze maatregel de gewone burger niet opdraait voor het gevaarlijke, milieuvervuilende afval wordt achtergelaten door criminelen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Inwoners mogen weten dat we als overheid zoveel mogelijk naast ze staan, ook in dit soort situaties."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }