Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Dirk en nichtje Fleur na de aankomst in Gorinchem.
• Dirk en nichtje Fleur na de aankomst in Gorinchem. (Foto: Aangeleverd)

Dirk Zwart peddelt ruim 4.700 euro voor Afrika bij elkaar

  •   358 keer gelezen

ASPEREN • Dirk Zwart uit Asperen arriveerde vrijdag in Gorinchem. In drie dagen voer hij met zijn kano over de Linge, over een afstand van 108 kilometer.

De inwoner van Asperen sponsorde nichtje Fleur Hasebos die voor Sinani aan de slag gaat in Afrika. De monstertocht leverde tot nu toe 4.728 euro op.

Woensdagmorgen 7 augustus om 7:00 uur stond de start gepland van de kanotocht over de Linge. De tewaterlating van de kano liep iets uit door extra aandacht van radio en t.v. Gelderland. Dit vond plaats bij kasteel Doornenburg in het gelijknamige plaatsje.

Monstertocht
Eerst moest Dirk een kilometer stroomopwaarts varen voor hij de echte oorsprong van de Linge bij het Pannerdensch kanaal bereikte, waarna de monstertocht echt begon. Bij iedere stuw moest de kano even op de kant en er aan de andere kant weer in. De wieltjes die naar beneden konden worden gedraaid, brachten dan uitkomst.

Bij de eerste snelweg A325 was doorvaren verboden. Een fietser wees Dirk Zwart op een viaduct 500 meter verderop. Na een wandeltocht met de kano kon de tocht worden hervat.

Tegenwind
Op de eerste dag werd ondanks de harde tegenwind minicamping Quint in Pottum bereikt. De 92-jarige mevrouw Quint stond Zwart al op te wachten. Op de tweede kanodag werd, na een oversteek van het Amsterdam-Rijnkanaal, Asperen bereikt na een peddeltocht van ruim 40 kilometer die ruim twaalf uur duurde.

In een puptentje werd er overnacht op het grasveld van B&B Linge Lodge. Die zorgde de derde dag voor vertrek voor koffie en thee - uiteraard met een kano -  voor de uitgenodigde sponsors.

Supporters
Die natte laatste dag kwam de kanoër iets over vieren aan bij de kleine schutsluis in Gorinchem, het officiële eindpunt van de Linge. Hier stond een groep supporters hem op te wachten.

Het doel van deze tocht was het inzamelen van een mooi bedrag voor SINANI (zie sinani.org) in Afrika, waarnaar nicht Fleur op 14 augustus vertrekt voor een werk/stage periode van vier maanden. Sinani ondersteunt veel wees- en andere kwetsbare kinderen.

Donaties
De teller van de donaties staat nu op het onvoorstelbare bedrag van €4728,80 en er wordt nog steeds geld geschonken voor dit goede doel. Omdat Fleur zelf naar Afrika gaat, wordt iedere euro goed besteed.

Dirk Zwart en Fleur Hasebos danken alle gulle gevers voor hun giften en andere bijdragen.

Mensen die meer over de kanotocht willen weten of Fleur in Afrika willen volgen, kunnen terecht op facebook onder 'Zwart kanoot voor Afrika'.

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }