Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Nathalie en Frans van Verschuer tijdens de heropening van De Stapelbakker vorig jaar.
• Nathalie en Frans van Verschuer tijdens de heropening van De Stapelbakker vorig jaar. (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Jubileumfair Mariënwaerdt in Beesd: 'Tijd voor een feestje'

  •   421 keer gelezen

BEESD • "Een heerlijk dagje uit in een prachtige omgeving, 190 mooie stands, een groot aantal demonstraties, leuke muziek en lekker eten; een bezoek aan onze landgoedfair staat garant voor een heel gezellige dag." 

Nathalie barones van Verschuer - des Tombe – 'schrijf maar gewoon Nathalie van Verschuer hoor' – is razend enthousiast over de 25e Landgoedfair die van woensdag 21 tot en met zondag 25 augustus wordt gehouden op Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd.

"De fair duurt elke dag van 10:00-18:00 uur, zaterdagavond is er tot 21:30 uur een feestavond om deze jubileumeditie extra luister bij te zetten." Daar sluit het thema van de fair mooi bij aan: 'Tijd voor een feestje'.

Bubble
Al weken van tevoren staat het dagelijks leven op het fraaie, imposante landgoed in het teken van het evenement.

"Ik verheug me al weken op de fair. Het is druk en er is veel werk te doen, maar de landgoedfair verbindt alle afdelingen van de Mariënwaerdt, iedereen is er mee bezig. Een paar weken leven we in een soort 'bubbel', we doen dit met elkaar."

Terugblikken
De 25e editie is voor Frans en Nathalie van Verschuer een mooie gelegenheid om terug te blikken op het ontstaan van de fairs. "De landgoedfair is ooit begonnen als een soort open dag. We trouwden in 1995, ik kwam hier wonen en we dachten na over de toekomst van het landgoed."

"Mijn man wilde meer met Mariënwaerdt dan alleen melk verkopen, fruit telen en akkerbouwproducten op de markt brengen. Ik had een baan in de marketing en samen kwamen we op het idee om een fair te organiseren."

"We bezochten dergelijke evenementen in Engeland en raakten enthousiast. We waren een van de eerste landgoederen in ons land die zo'n fair hielden."

Poorten open
De organisatie van de fair bracht heel wat teweeg, vertelt Nathalie van Verschuer. "Het zette letterlijk en figuurlijk de poorten van het landgoed open. Voor 1995 waren die dicht."

"We startten met de fair, de winkel kwam erbij, later het pannenkoekenhuis, er kwamen verzoeken om vergaderingen, bruiloften en partijen te houden op het landgoed; er brak een nieuwe tijd aan."

De landgoedfair zélf werd met het jaar groter. "Steeds was er wat nieuws. We startten met zo'n zeventig standhouders en drie demonstraties per dag. We begonnen achterop het terrein, toen kwamen de gebouwen erbij, later de foodtrucks, we kregen muziek, het evenement bleek een enorm succes."

Traditie voortzetten
Voor de 25e editie worden er tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers verwacht. In vergelijking met voorgaande jaren is het programma niet ingrijpend veranderd.

"We willen juist de traditie voortzetten en heel veel onderdelen van de afgelopen jaren terug laten komen. Het leuke is dat er dit jaar standhouders aanwezig zijn die er tijdens de eerst fair ook al bij waren."

De ongeveer 190 standhouders tonen een breed assortiment waar alles voor het buitenleven te vinden is en verder onder meer kleding, schoeisel, meubels, planten, antiek, brocante en sieraden. Daarnaast is er een brocantemarkt, de pop-up Landgoedkeuken die sinds vorig jaar in Utrecht is gevestigd en tal van foodtrucks.

Mooiste koe
Er zijn rondleidingen door de fraaie moes- en siertuin én het grote huis, een groot aantal workshops, voorstellingen en demonstraties – onder meer van dieren – en veel muziek.

"Zondag is onze traditionele hoedendag waarbij een mooie prijs te winnen valt." Bovendien wordt tijdens de fair voor de zesde keer de mooiste koe tot 'barones' gekozen. "Die mag ik vervolgens kronen", lacht Nathalie van Verschuer.

Omgeving
Voor deze jubileumeditie bedraagt de entreeprijs 7,50 euro, de helft van voorgaande jaren. "We krijgen bezoekers uit het hele land, zelfs uit België en Duitsland. We vinden het leuk juist dit jaar zoveel mogelijk inwoners uit de directe omgeving op onze fair te verwelkomen."

"Onlangs stond in de pers hoe duur een dagje uit is geworden. Bij ons kunnen bezoekers de hele dag terecht voor 7,50 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen en ook voor hen is er veel te doen. We hopen dat veel mensen uit Beesd en omgeving ons jubileumfeestje mee komen vieren."

Alle informatie met het complete programma is te vinden op https://www.marienwaerdt.nl/landgoedfair/.

André Bijl

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }