Logo hetkontakt.nl/leerdam
ingezonden mededeling

Zullen de energieprijzen dit jaar toch weer dalen?

  •   238 keer gelezen

Begin dit jaar werd bekend gemaakt dat de energieprijzen dit jaar veel hoger zouden liggen dan in 2018. Veel huishoudens schrokken hier destijds van, voor velen is energie namelijk een belangrijke kostenpost. Achteraf blijkt echter dat dit flink meevalt, naar verwachting zal de energieprijs zelfs lager zijn dan in 2018. Uiteraard kan dit per maatschappij verschillen en moet je dus niet volledig op deze informatie afgaan. Als je zelf een energieleverancier zoekt, is het verstandig om gebruik te maken van een vergelijksite zoals easyswitch.nl. Zo kun je uitzoeken welke energiemaatschappij voor jou het voordeligste zal zijn. Ben je benieuwd waarom de energieprijzen dit jaar (gemiddeld) zoveel gedaald zijn? Dan is het aan te raden om verder te lezen.

Een overschot aan gas
Naar verwachting zouden we dit jaar veel meer betalen voor gas en elektriciteit. Echter, bleek achteraf dat er een overschot aan gas ontstaan is. Hoe dit mogelijk is? Doordat zowel Europa, de VS als Azië een zachte winter hebben gehad. Hierdoor zijn er maar weinig huishoudens die hard gestookt hebben. Het gevolg is dus dat er weinig gas gebruikt is en dat er nog veel gas over is. Hierdoor daalt de prijs en dus betaal je veel minder voor energie.  Overigens zijn de prijzen van energie alleen gedaald als je ook daadwerkelijk een variabel tarief hebt. Indien je een vast tarief hebt, kan de energieprijs niet dalen of stijgen. Je hebt in dit geval dus nooit het risico dat je opeens veel meer voor je energie moet betalen. In de huidige situatie is dit echter wel een nadeel, want de energieprijs zal op deze manier dus ook niet dalen.

De toekomst
Op dit moment betaalt de gemiddelde consument met een variabel tarief 4% minder dan in 2018 aan energiekosten. Echter, verandert dit niets aan het feit dat de vaste energiekosten blijven stijgen. Hierdoor betaalt de consument uiteindelijk alsnog meer aan energie. In slechts 10 jaar tijd zijn de kosten al verdubbeld. Op de lange termijn zal energie dus steeds meer gaan kosten. Dit neemt echter niet weg dat het voor de meeste huishoudens zeer gunstig is dat de prijs van energie toch niet gestegen is. 
 

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }