Logo hetkontakt.nl/leerdam

Het Klokhuis in Beesd voorzien van 138 zonnepanelen

  •   125 keer gelezen

BEESD • Het dak van dorpshuis Het Klokhuis in Beesd wekt sinds vorige week stroom op. De gemeente West Betuwe legde 138 zonnepanelen op het dak. Dat zorgt voor een jaarlijkse opwekking van ongeveer 35.000 kilowattuur (kWh).

Wethouder Govert van Bezooijen is enthousiast: "Dit levert een bijdrage aan onze duurzaamheidsambities. Het is een concrete stap naar een energieneutraal 2030. Het plaatsen van de zonnepanelen is in lijn met onze plannen. Met het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen geven we het goede voorbeeld. De 138 panelen wekken jaarlijks een hoop stroom op. Daarmee verlagen we de energiekosten van het dorpshuis aanzienlijk. De komende jaren investeren we vaker in dit soort initiatieven. Ook betrekken we inwoners en bedrijven en stimuleren wij ze om een steentje bij te dragen. Dit doen we onder andere door een duurzaamheidslening en het uitbreiden van het aantal elektrische laadpalen, maar ook door het aanbieden van een bedrijvenconsulent. Deze consulent ondersteunt bedrijven in de verduurzamingsopgave die ze hebben."

Duurzame toekomst
Energieneutraal in 2030, dat is de ambitie van de gemeente West Betuwe. Dat houdt in dat er net zoveel duurzame energie lokaal wordt opgewerkt als er lokaal wordt verbruikt. Om dat te bereiken neemt de gemeente allerlei maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in zonnepanelen en windmolens, maar ook het stimuleren van duurzaam gedrag. De gemeente werkt daarvoor samen met diverse partijen, zoals energiecoöperatie 11Duurzaam, Energie Samen Rivierenland en De Knop. 

Help mee
De komende jaren investeert de overheid in duurzaamheid. Zowel op landelijk als lokaal niveau. Daarbij is de hulp van de samenleving nodig. Samen met energiecoöperatie 11Duurzaam richtte de gemeente De Knop op. Dit is het centrum voor duurzaamheid in de gemeente West Betuwe. Daar kunnen inwoners en bedrijven terecht voor onafhankelijk en kosteloos advies over duurzaam leven en wonen. 
 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten