Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Cor Gersen (tweede van links) en zijn vrouw (midden) tussen de hoogwaardigheidsbekleders.
• Cor Gersen (tweede van links) en zijn vrouw (midden) tussen de hoogwaardigheidsbekleders. (Foto: aangeleverd)

Cor Gersen geëerd met Staufer Medaille

  •   361 keer gelezen

LEERDAM • Cor Gersen (73) werd vorige week geëerd met twee hoge onderscheidingen. Hij ontving de Staufer Medaille van de deelstaat Baden-Württemberg en kreeg bovendien de Ehrenmedaille in Gold van de stad Pfinztal.

Gersen kreeg beide onderscheidingen voor zijn grote verdienste voor de contacten tussen Pfinztal en Leerdam. Cor Gersen was van 1998-2006 raadslid voor de PvdA, waarvan zeven jaar fractieleider. Bovendien was hij jarenlang voorzitter van Team 2015 en kent menig Leerdammer hem nog als drossaard tijdens de viering van 600 jaar Leerdam in 2007.

Wat meer in de schaduw is hij al meer dan 25 jaar betrokken bij het 'partnerschap' met Pfinztal. Eerst nam de gemeente die taak voor haar rekening, later werd die verantwoordelijkheid overgedragen aan een plaatselijk comité, waarvan Gersen voorzitter is.

Alles van waarde is weerloos
"Het eerste doel van onze contacten met Pfinztal was om van het 'vijandbeeld' af te komen. Mensen zich te laten realiseren dat er ook 'andere' Duitsers zijn. Als je elkaar ontmoet, kun je samen verder. Mijn vader is in de oorlog krijgsgevangene geweest, dus ik wist wat er leefde. Maar besefte ook: daar mogen we niet in blijven hangen. Dat was mijn drijfveer om dit te gaan doen.

Mijn lijfspreuk is 'Alles van waarde is weerloos'. Die dichtregel van Lucebert is mij dierbaar. Je moet je nek uitsteken, niet rustig gaan slapen met een gevoel van onverschilligheid. Een jumelage is bij uitstek geschikt om allerlei vervelend gedoe en racisme te bestrijden. We moeten blijven uitdragen dat dat niet goed is. Dan krijg je dingen voor elkaar. Ik heb de indruk dat de meeste vooroordelen nu wel verdwenen zijn."

Uitwisseling
Als directeur van een Leerdamse basisschool begon Gersen met de uitwisseling van scholen en er volgden veel meer contacten. "Ik probeer dat projectmatig op te zetten: ambtenaren en wethouders erbij betrekken, workshops organiseren, expertise uitwisselen. Een glas wijn kun je altijd met elkaar drinken, maar ik probeer onze ontmoetingen ook inhoud te geven."

Zo ontdekten delegaties uit Pfinztal hoe Leerdam in wijk West duurzaam bouwt, hoe inwoners bij projecten als de Watertoren, de verkeersveiligheid op de Emmalaan en de herinrichting van het Reilinghplein betrokken worden. "En ze vonden het schitterend om te zien dat naast de Broekgraaf een complete ecologische zone werd aangelegd."

Kringloopwinkel
De Duitsers maakten kennis met de Kringloopwinkel, de Voedselbank en het Repaircafé en dat leidde ertoe dat in Pfinztal soortgelijke voorzieningen worden opgericht of dat men van plan is dat op korte termijn te gaan doen.

"En we praten over meer dingen: Vluchtelingenwerk of een scholenproject over het klimaat. In Pfinztal is er een grote seniorenclub. De Seniorenraad hier in Leerdam wil weten hoe ze dat daar aanpakken en vorige week kreeg ik het verzoek van een kerk uit Pfinztal of het mogelijk is contact te leggen met een Leerdamse kerk."

Kind aan huis
Door alle contacten en bezoeken zijn Cor Gersen en zijn vrouw Marjan kind aan huis in Pfinztal. "In de loop der jaren is er een band ontstaan. We kennen zoveel mensen, als we op straat lopen, blijven we handen schudden."

Het was dan ook vanzelfsprekend dat Cor en Marjan werden uitgenodigd toen Pfinztal op 6 juli de 'Ehrenplakette' van het Europees Parlement kreeg voor haar Europese activiteiten. "Het was na de Europese vlag en het Europese diploma alweer de derde onderscheiding. Pas twaalf gemeenten in Duitsland hebben het zover geschopt." Naast de intensieve contacten met Leerdam heeft Pfinztal ook banden met het Tsjechische Rokycany. Bij die plechtigheid werd ook Gersen op het podium geroepen.

Bijzonder
"De plaatsvervangend minister-president van Baden Württemberg noemde mijn naam. Ik realiseerde me ineens: 'het gaat over mij'. Dat ik zo'n hoge onderscheiding kreeg namens de minister-president, dat zoveel mensen daarvoor in touw zijn geweest. Bijzonder! En daar kwam de onderscheiding van Pfinztal nog eens overheen."

"We hebben het werk altijd met het hele comité gedaan en dan word ik er als 'kartrekker' uitgelicht. De hele zaal begon te zingen. Dan komen de emoties los, hoor. Het was een roller coaster. Nu we anderhalve week verder zijn, kan ik het nog niet geloven. Wat een indrukwekkend eerbetoon. Ik ben een dankbaar mens."

André Bijl

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }