Logo hetkontakt.nl/leerdam
ingezonden mededeling

Welk effect heeft het klimaatakkoord op de gas- en energierekening?

  •   150 keer gelezen

Het klimaatakkoord dat kabinet Rutte 3 onlangs presenteerde heeft gevolgen voor het klimaatakkoord. Dit zou moeten betekenen dat de consument in 2020 (gemiddeld huishouden) honderd euro minder aan de gas- en energierekening kwijt is. Maar is dat ook echt zo?

Nederland moet van Rutte 3 sneller van het gas af
Het klimaatakkoord is tot stand gekomen om Nederland sneller van het gas af te krijgen. Om die reden wordt gas in prijs verhoogd en de stroom juist voordeliger. Rutte 3 wil dat er in 2030 de helft minder broeikasgassen uitgestoten worden dan dat in 1990 het geval was. Door onder meer rond de anderhalf miljoen mensen van het gas af te krijgen kan die doelstelling ook daadwerkelijk behaald worden. De overheid doet er alles aan om zoveel mensen vrijwillig afstand te laten doen van de aansluiting op gas. Dit schoot vorig jaar met amper tienduizend huishoudens amper op.

Prikkel: aardgas vier cent duurder, stroom tot 2026 paar cent goedkoper
Het kabinet wil een prikkel geven om te verduurzamen en maakt aardgas vier cent per kubieke meter duurder in het jaar 2020. Tot 2026 wordt vervolgens steeds een cent per jaar verhoogd. De belasting die geheven wordt gaat tot 2026 juist omlaag met 5 cent per kWh. In welke stappen deze korting toegepast wordt is nog niet bekend. De belofte dat mensen in 2020 minder geld gaan betalen deed menigeen juichen, dat lijkt echter wat voorbarig.

Hoe meer energie je gebruikt, hoe meer korting je krijgt
Bij die berekening van de honderd euro korting in 2020 kun je wat kanttekeningen plaatsen. Het kabinet gaat bij de uitkomst van honderd euro uit van een gemiddeld verbruik. En de term gemiddeld gebruik betekent dat de daadwerkelijke kortingen op de gas- en energierekening dus anders uitpakken en afhankelijk zijn van wat je daadwerkelijk gebruikt. Ondertussen zijn de maatregelen die in het klimaatakkoord staan doorberekend en feit is dat de energiebelasting in elk geval omlaag gaat. Hoe meer het totale verbruik is, hoe hoger de korting is in 2020. Je bent spekkoper als je van het gas afgaat en de komende jaren profiteert van de belastingkorting die voor de stroom gaat gelden. Het klimaatakkoord is echter nog steeds een gespreksonderwerp. Wil je weten hoe de prijzen van energie nu liggen? Kijk dan op vergelijk energie en je weet bij welke energieleveranciers jij het beste af zou zijn.
 
 

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }