Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Maandag aan het eind van de dag lukte het nog om deze container te openen met een OV-pas.
• Maandag aan het eind van de dag lukte het nog om deze container te openen met een OV-pas. (Foto: Janneke Boogaard)

Afvalcontainer gaat ook open met OV-chipkaart; nog even

  •   1052 keer gelezen

REGIO • De ondergrondse containers van Avri reageren ook op een OV-chipkaart. Dat was een bewuste keuze van Avri; deze week worden alle containers gekoppeld aan de officiële afvalpas en is het afgelopen met het gratis wegbrengen van vuilnis.

Per 1 juli moeten inwoners van Rivierenland hun restafval wegbrengen naar een ondergrondse container. De afvalpas die ze in de afgelopen weken van Avri hebben gekregen, registreert hoe vaak ze gebruik maken van de container. De inwoners betalen per keer.

IT-problemen
Bij de voorbereiding van dit systeem liep Avri tegen IT-problemen aan, vertelt woordvoerder Yasmina Parodi. "Hierdoor konden niet alle containers geopend worden met een afvalpas. We wilden niet dat inwoners last zouden hebben van deze IT-strubbelingen. Daarom zijn alle afvalpassen vrijgegeven, ze kunnen bij elke Avri-container gebruikt worden. Bij een vrijgave kan een container inderdaad worden geopend met een OV-chipkaart of andere chipkaart van het Mayfair chipsysteem."

Dat nam Avri voor lief, ook al kunnen inwoners op die manier gratis hun afval kwijt. Wie de officiële afvalpas gebruikt, betaalt sinds 1 juli wel gewoon.

Koppelen
Maandag is de afvaldienst gefaseerd begonnen met het koppelen van de afvalpassen aan de aangewezen containers. "Dat doen we gefaseerd omdat dat minder risico's met zich meebrengt", legt Parodi uit.

Op maandag zijn volgens haar driekwart van de afvalpassen gekoppeld aan de aangewezen containers. "Eind van de week zijn alle passen gekoppeld. De containers kunnen dan niet meer met andere passen dan met de Avri-afvalpassen worden geopend."

Niet nieuw
Dat ook andere chips reageren op ondergrondse containers is overigens geen nieuw verschijnsel. In 2017 speelde dit in de regio Utrecht.

Grapjes
Het nieuws dat de containers ontgrendeld kunnen worden met een pasje voor het openbaar vervoer kwam maandag naar buiten via een column in De Stad Tiel. Op social media werden volop grapjes gemaakt over wat veel inwoners zien als de zoveelste blunder van Avri. Op Twitter deed ook de NS een duit in het zakje: "Officieel bericht van NS: Niet in containers stappen!"

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }