Logo hetkontakt.nl/leerdam

Raad West Betuwe matigt forse tariefstijging begraven

  •   321 keer gelezen

WEST BETUWE • De tarieven voor het grafrecht in West Betuwe gaan minder snel omhoog dan het college had voorgesteld. Dat is te danken aan de SGP, die het raadsvoorstel gisteravond amendeerde. Het amendement kreeg brede steun. 

Vooral voor de inwoners van de voormalige gemeente Geldermalsen is dat goed nieuws. De tarieven gaan iets minder dan een derde omlaag (31,6%). Een voorbeeld: de uitgifte van een particulier graf voor twee personen naast elkaar voor een periode van 30 jaar gaat omlaag van 3300 in het collegevoorstel naar 2256 euro in het geamendeerde voorstel. Het tarief voor een periode van 20 jaar was 2200 euro en wordt 1504 euro. De SGP heeft uitgerekend dat de gemeente op deze manier per jaar ongeveer 85.000 euro misloopt.

Het amendement is volgens de SGP alleszins verdedigbaar. De begraafplaatstarieven voor de inwoners van West Betuwe zijn hoog en een groot aantal inwoners wordt geconfronteerd met (in hun ogen) forse stijgingen. Deze stijging kan een negatief effect hebben op het draagvlak van de gemeentelijke herindeling. "Mensen zouden daarvoor eerder kunnen kiezen voor crematie of een begrafenis in een andere gemeente. En dat verlaagt weer de dekking van de kosten."

Het amendement werd mede ingediend door coalitiepartijen Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe (LLBWB), ChristenUnie, Dorpsbelangen en oppositiepartijen Verenigd West Betuwe en PvdA. CDA, GroenLinks en D66 stemden tegen.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }