Logo hetkontakt.nl/leerdam
Louise, Gabriela en Romy (vlnr) richten hun pijlen.
Louise, Gabriela en Romy (vlnr) richten hun pijlen. (Foto: William Hoogteyling)

Cultuurtalenten Lek en Linge maken indruk

  •   93 keer gelezen

CULEMBORG • Het zijn spannende dagen voor drie leerlingen van Lek en Linge in Culemborg: Gabriela van Kessel en Louise van Beuzekom zijn genomineerd voor een landelijke cultuurprijs, terwijl Romy Reuser net haar schrijfdebuut heeft gemaakt.

Len en Linge is sinds 2013 CultuurProfielSchool en stimuleert interesse in de culturele disciplines. Daar komen mooie dingen uit voort, zoals dit jaar blijkt bij de wedstrijd van de Vereniging CultuurProfielScholen. Van de vijf finalisten in de eindronde komen er twee van Lek en Linge.

Beeld van speksteen
Gabriela van Kessel (16) uit vmbo 3 maakt indruk met haar beeld van speksteen. Het stelt een Maria met kind voor maar meer nog Gabriela zelf. Die is geboren in Guatemala en op haar derde geadopteerd. "Ik heb me op de laatste dag aangemeld omdat ik lang twijfelde of ik zoiets persoonlijks zou insturen. Dit beeld heeft veel betekenis." Een onderliggende boodschap is volgens haar: oordeel niet te snel over iemand, vraag liever eerst uitleg. De creatieve Gabriela, ze maakte ook de pijl en boog op de foto, gaat overigens geen kunstopleiding volgen. "Mijn droom is het leger, de infanterie. Maar ik zal altijd dingen blijven maken."

Documentaire
De tweede kanshebster is Louise van Beuzekom (16), die een documentaire film instuurde. In 'Tachtig ' portretteert ze haar oma Riek, die nog heel actief is op de boerderij. "Ik heb alles zelf gedaan: gefilmd, ge-edit en de muziek erbij gezocht." Voor Louise, die net haar havodiploma heeft, gaf deze ervaring de doorslag bij de keus van haar vervolgstudie: ze gaat film en fotografie studeren aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. De meiden horen 29 juni tijdens de Kunstbendefinale in de Westergasfabriek wie de hoofdprijs wint, 500 euro en een fraai beeldje.

Schrijfdebuut
Romy Reuser (15) uit havo 4 mag zich sinds 14 juni auteur noemen. Bij uitgeverij Boekscout verscheen haar debuut The Black Eyed Wolf. "Het gaat over een familie van weerwolven die in de normale wereld moeten zien te overleven", vertelt ze.

"Ik bedenk al lang verhalen en ben een keer begonnen ideeën op te schrijven. Met dit onderwerp ben ik verder gegaan, omdat ik houd van fantasy films en series. De keus om het in het Engels te doen, is omdat ik in die taal mijn emoties beter kan uitdrukken."

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }