Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Glassdance 2018.
• Glassdance 2018. (Foto: Archieffoto: Hans van Vrouwerf)

Glassdance uitgebreid met Kids en Glassrock

  •   623 keer gelezen

LEERDAM • Met zo'n 1500 bezoekers is Glassdance de afgelopen twee jaar 'één van de grootste feestjes van Leerdam' geworden, zoals initiatiefnemer Erwin Kooijman het bescheiden uitdrukt. Wie de leden van het organisatiecomité een beetje kent, weet dat dit voor hen geen reden is om achterover te leunen.

Kooijman: "We zagen dat het de eerste uren, van 18:00-20:00 uur, nog vrij rustig was op het plein. En we merkten dat kinderen het festival ook leuk vonden. Daarom is het programma nu de eerste uren speciaal op hen gericht."

Achtjarige DJ
Leerdammers vanaf een jaar of vijf krijgen op vrijdag 28 juni een openingsact aangeboden door hun plaatsgenoot DJ-D. De achtjarige David is al vanaf zijn vierde in de ban van muziek. Als hij de kans kreeg, stond hij vooraan bij optredens. En het werd pas echt mooi als hij mee kon dansen, zingen en spelen. Zo'n anderhalf jaar geleden ontdekte hij de magie van het mengpaneel. Een bekende feest-DJ leerde hem de fijne kneepjes en introduceerde hem met professionele apparatuur.

Op Glassdance Kids heeft David zijn eerste gig voor groot publiek. Kooijman: "Dit belooft een feest te worden. Wie weet gaat hij zo groot worden dat we hem nog een keer op Glassdance kunnen horen."

Jalz en Creeps
Nuno de Brito (MC Magic), die zelf later op de avond ook op de planken staat, begeleidt David en de andere twee jonge sterren die op de eerste editie van Glassdance Kids optreden. DJ Jalz (15) komt uit Tiel en wil zijn ervaring tijdens feestjes van vrienden en familie graag uitbreiden naar een echt festival. Hij kan een voorbeeld nemen aan zijn leeftijdsgenoot Creeps, die op dezelfde manier begon en vorig jaar zijn eerste twee internationale optredens te pakken had. Ook is hij al drie jaar te horen op het Amsterdam Dance Event. "Het is bizar hoe hij aan de weg timmert", vindt ook Kooijman.

Eerste dance-experience
Stefan, zoals Creeps buiten de muziekscene door het leven gaat, komt weliswaar niet uit de buurt van Leerdam, maar belooft wel een mooie trekker te worden voor het Leerdamse evenement. "Zo bieden we de jongste generatie hun eerste dance-experience, mooi toch!" Met friet voor een euro en gratis drankjes dankzij Albert Heijn lijken alle ingrediënten voor succes aanwezig.

Line-up
Vanaf 20:00 uur is de stage voor MC Jayjay, Simon Kidzoo, Armand d'Angelo, Ronny Hammond, Ron Stutz, Tunebased en de eerdergenoemde MC Magic. Net als de vele vrijwilligers werken zij onbezoldigd mee, op een bescheiden vergoeding na.

Van en voor Leerdammers
Kooijman: "Dat is de kracht van Glassdance: het is iets van en voor Leerdammers." Daarbij past ook de gratis entree. "Het is wel hard werken om voldoende sponsors te vinden om dit mogelijk te maken. We kunnen ons echt niet bedruipen zonder bijdragen van het bedrijfsleven." Gelukkig heeft Transfer Solutions ook dit jaar zijn naam aan Glassdance verbonden en zijn er daarnaast nog vele andere sponsors.

Twee dagen
Een andere manier om de investeringen in zaken als podium, geluid en licht wat draagbaarder te maken, is door die investeringen uit te smeren over twee dagen. Dat gaat dan ook gebeuren: zaterdag 29 juni betreden vier bandjes het podium.

Rock
Van 19:00-1:00 uur zal de parkeerplaats van de glasfabriek ongetwijfeld volstromen met rockliefhebbers die komen luisteren naar Teenage Icon, Profuna Ocean en Onslow. De vierde en laatste band wordt binnenkort via Facebook bekendgemaakt.

Zomerfestival
En wie alvast verder vooruit wil kijken: op 23 en 24 augustus is op dezelfde plek de tiende editie van het Zomerfestival. De line-up is compleet maar blijft nog even geheim. "Het belooft weer een groot feest te worden met bekende Nederlandse artiesten", kan Kooijman al wel zeggen.

Meer informatie: www.facebook.com/glassdance en www.facebook.com/zomerfestivalleerdam

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten