Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Dorpshuis De Schakel met op de achtergrond de Hervormde kerk
• Dorpshuis De Schakel met op de achtergrond de Hervormde kerk (Foto: Dick Aanen)

Raad VHL eist positieve exploitatie dorpshuis De Schakel

  •   343 keer gelezen

LEERBROEK • De politieke partijen in Vijfheerenlanden zijn knarsetandend akkoord gegaan met een fors krediet voor vernieuwing van dorpshuis (annex gymzaal) in Leerbroek. Het stichtingsbestuur hoeft de komende jaren echter niet aan te kloppen voor nog meer geld.

Niemand is echt gelukkig met de enorme overschrijding van zo'n 1,75 miljoen euro ten opzichte van het oorspronkelijke budget, maar alternatieven zijn eigenlijk niet haalbaar of wenselijk. De gezamenlijke coalitiepartijen kwamen donderdag met een amendement waarin de stichting Dorpshuis De Schakel verplicht wordt om een eventueel exploitatie-overschot ten goede moet komen aan het dorpshuis en niet ingezet mag worden voor andere doeleinden.

SGP was de enige partij die echt stond te juichen bij het voorstel. Van de kostenoverschrijding was volgens Kees Vermaat slechts zes ton toe te schrijven aan extra bouwkosten.

De grote vraag is of dit voorstel niet zal leiden tot een precedentwerking. Kloppen straks die andere (tien) dorpshuizen straks ook aan bij de gemeente?, vroeg Teus Meijdam (VHL Lokaal) zich af. "We hebben totaal geen beleid op het gebied van dorpshuizen en dat breekt ons nu op." "We gaan niet ongebreideld de beurs trekken", meldde Kemal Koyuncu van de PvdA. Jan van Beuzekom (ChristenUnie) vindt dat de gemeente de vinger aan de pols moet houden. "Leerbroek mag het coulante college en raad straks heel dankbaar zijn."

GroenLinks herhaalde nog eens dat het veel logischer was geweest als de gymzaal was gecombineerd met de bouw van een nieuwe school. "Twee jaar is nog wel te overzien, maar vier jaar niet", vindt Evert van Doorn.

Harry van Tilburg (Lokaal Alert) vond de uitgave buitenproportioneel. "Het dorpshuis in Hagestein krijgt slechts 18.000 euro per jaar. De kapitaalslasten voor Leerbroek zijn straks 120.000 euro per jaar."

De VVD had lang gewikt en gewogen of men wel of niet zou instemmen. Fractievoorzitter Hanneke van der Leun: "Door de sloop zijn we een weg ingeslagen, waardoor we niet meer terug kunnen." Ze had nog wel een dringende oproep aan de Leerbroekers: 'Gebruik het dorpshuis en gebruik het goed." D66, bij monde van Jaap Breur, ging uiteindelijk akkoord omdat kinderen niet langer naar een ander hoeven te worden vervoerd voor gymlessen. De bespaarde tijd kan nu worden besteed aan het onderwijs. Bovendien wordt het dorpshuis een duurzaam gebouw (nul op de meter). "Dit kan als voorbeeld dienen hoe we toekomstige gebouwen gaan aanpakken."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten