Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Henk Looij: 'Figuurlijke opruiming.'
• Henk Looij: 'Figuurlijke opruiming.' (Foto: Johan de Visser)

Henk Looij's heimelijke geneugten

  •   1432 keer gelezen

LEERDAM • Docent natuur-/scheikunde Henk Looij neemt na 40 jaar afscheid van het onderwijs met een eigen magazine.

Het ego-document wordt zaterdag 15 juni gepresenteerd tijdens een jubileumfeest op Het Heerenlanden, de school waar hij de laatste 21 jaar aan verbonden is.

In het 140 pagina's tellende magazine mag Henk (63) nog één keer ongezouten zijn mening ventileren over het onderwijs en z'n collega's. Maar het magazine is vooral ook een verzameling van prachtige persoonlijke verhalen en veel foto's. En dat alles met de ietwat ondeugende titel 'Pissen in zee, en andere geneugten.'

Glimlach
Looij: "In dit 40-magazine heb ik school gebeurtenissen/zaken en een aantal levensloopervaringen herbeleefd, van commentaar voorzien. Wat is het goed om gepasseerde en gedane zaken achteraf met een glimlach te kunnen bekijken. Mooie gebeurtenissen met genoegen beschreven, mindere in mijn hersens en emotionele huishouding een plaats gegeven. Met deze bundeling heeft er een voor mij zinvolle samenvatting en figuurlijke opruiming plaatsgevonden."

Looij begon z'n carrière in 1979 op een school in Scheveningen. Nog geen half jaar later verkaste hij naar De Lage Waard in Papendrecht. De twee bevoegdheden wiskunde/natuurkunde werden later door avondstudie uitgebreid met scheikunde "Ik geef al jaren geen wiskunde meer. Schei- en natuurkunde vond ik veel interessanter, omdat het altijd ergens over gaat, altijd raakvlakken heeft met de dagelijkse actualiteit. En het is veel praktischer."

'Schoolse Zaken'
De behoefte om over 'Schoolse Zaken' te schrijven ontstond in Schoonhoven. Uit die periode komen de lied- en cabaretteksten in het magazine. Een terugkerend thema is verder de agenda. Tijdens 40 jaar docentschap bewaarde Henk alle lerarenagenda's, de meeste van (Wolters) Noordhoff. Daaruit komt de volgende statistiek: 8380 leerlingen hebben les van Looij gehad. "Wie het aantal gegeven lesuren in iets meer dan veertig jaar wil uitrekenen moet 921 uur vermenigvuldigen met 38 lesweken."

In tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten is Henk Looij niet ten onder gegaan aan het leraarschap. "Dat komt omdat ik het docentschap altijd heb kunnen combineren met mijn grote passie: fotografie." Hij heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op -soms abstracte- conceptuele fotografie. Daarnaast is hij een enthousiaste privé-docent fotografie. Op Het Heerenlanden wordt hij regelmatig ingezet om schoolactiviteiten vast te leggen. Voor het magazine liet hij zich ook vereeuwigen door z'n vriend Johan de Visser: in zee, verwijzend naar de titel. "Ik ben weliswaar de schaamte voorbij, maar om die foto te tonen aan het grote publiek gaat me toch net iets te ver."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }