Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Lies van Weverwijk in de boomgaard aan de Diefdijk.
• Lies van Weverwijk in de boomgaard aan de Diefdijk. (Foto: Janneke Boogaard)

Zaterdag eerste streekproductenmarkt in Leerdam

  •   770 keer gelezen

LEERDAM • Zaterdag (25 mei) wordt 'Proef de polder' gehouden in het centrum van Leerdam. Tot en met september is er elke maand zo'n streekproductenmarkt.

De streekproductenmarkt is op verzoek van Pilgram op poten gezet door Lies van Weverwijk. Zij stond tien jaar geleden aan de wieg van een grote coöperatie van streekproducenten in het Groene Hart.

Geduld
Daar was geduld voor nodig, vertelt de fruittelersvrouw: "We begonnen met elf deelnemers, nu zijn dat er veertig en bieden we met elkaar een heel scala aan producten."

Uniek aanbod
Ook de streekproductenmarkt begint bescheiden. Zes deelnemers zijn zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur te vinden op de Markt. De volgende edities vinden plaats op het tegenovergelegen Kerkplein, maar daar is deze eerste keer geen ruimte vanwege de Glasstadmarkt.

De omvang is nu nog klein, maar het aanbod wel uniek: wild, ganzenvlees, wijn van bijvoorbeeld boomsap, biologische kaas en boerenijs zijn te proeven en te koop. Ook verwerkt een mandenmaker wilgenhout uit de streek.

De volgende keer is ook Van Weverwijk zelf present met de honing, port en likeur die ze op fruitbedrijf De Bellefleur aan de Diefdijk maakt.

Gemaakt, verwerkt en verpakt
"We spreken van een streekproduct als het in de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden is gemaakt, verwerkt en verpakt. Een deel van de gebruikte stoffen mag wel uit andere plaatsen komen, graan moet bijvoorbeeld vaak geïmporteerd worden", legt Van Weverwijk uit.

De producten hoeven niet biologisch te zijn. Wel is er voor leden van de coöperatie een keurmerk dat consumenten zekerheid geeft over de herkomst en werkwijze.

Verbinding
Niet alleen bij de verkopers moet de Leerdamse streekproductenmarkt nog een beetje in het systeem komen als afzetkanaal, ook de consumenten zijn er nog niet helemaal aan gewend. Die verbinding tussen lokale ondernemers onderling en tussen producent en afnemer is waar Van Weverwijk aan wil werken. En dat alles met als doel een vitaal platteland.

Bijzonder landschap
"We leven in een bijzonder landschap, dat er nog bijna hetzelfde uitziet als op oude schilderijen. Dat klassiek Hollandse moeten we zien te behouden, maar natuurlijk moet er ook gewoond en gewerkt worden. Ondernemers moeten goed kunnen boeren. Dat kan door te verbreden: de melkveehouder die ook zelf boter of kaas gaat maken of de fruitteler die een B&B begint. Als boeren zich meer openstellen voor het publiek, en als dat bezoek die lekkere kaas in combinatie met een heerlijke chutney kan proeven, dan is ons doel bereikt."

Streekproducenten - niet per se agrariërs - die willen aanhaken, kunnen zich melden bij Lies van Weverwijk via 0345-641791 of 4143mg44@hetnet.nl.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }