• Groepen 7 en 8 van De Lingelaar werken met ChromeBooks.
• Groepen 7 en 8 van De Lingelaar werken met ChromeBooks. (Foto: PR De Lingelaar )

Basisschool De Lingelaar in Beesd na 100 jaar: vooruitstrevend, maar kritisch

  •   219 keer gelezen

BEESD • Christelijke basisschool De Lingelaar in Beesd bestaat 100 jaar. En viert dat met een heuse feestweek én reünie. Op bezoek bij een nuchtere en beetje eigenzinnige dorpsschool.

De Lingelaar is een beetje een vreemde eend in de basisschoolvijver: de school is namelijk zelfstandig. Een "eenpitter", zoals directeur Jeroen Veldhuijzen het trots omschrijft. Meeste basisscholen vallen tegenwoordig onder een stichting of organisatie die meerdere scholen onder haar hoede heeft, maar De Lingelaar houdt haar eigen broek op. Ouders van leerlingen op de Beesdse school kunnen lid worden van de vereniging, in een jaarlijkse ledenvergadering worden er uit deze ouders bestuursleden aangewezen die de school 'meebesturen'. Dit bestuur komt maandelijks bij elkaar. Veldhuijzen beaamt: "Ouders hebben hier veel zeggenschap."

Volgens de opgewekte directeur biedt de zelfstandigheid van de school veel voordelen. Zo zijn er geen overheadkosten, kunnen beslissingen redelijk vlot worden genomen en is het glashelder waar al het geld heengaat. De Lingelaar had als één van de eerste scholen in de regio iPads in de klassen. En groepen 7 en 8 werken met ChromeBooks. "We vinden het belangrijk dat onze leerlingen de 21st century skills goed onder de knie krijgen."

Kleine klassen
Wat De Lingelaar ook kenmerkt: kleine klassen, elke klas telt zo'n twintig leerlingen. Veldhuijzen geeft zelf nog een dag in de week les. "Dat vind ik ontzettend belangrijk, zo kan ik meepraten met de leerkrachten. Weet ik wat er speelt." Natuurlijk staat kwaliteit van het onderwijs hoog in het vaandel, betoogt hij, nieuwe ontwikkelingen worden op de voet gevolgd. Maar niet klakkeloos overgenomen. "We zijn vooruitstrevend, maar ook kritisch op nieuwe onderwijstechnieken. Soms ontstaat er dan zo'n hype over één of ander didactisch foefje, dat proberen we dan rustig. Maar als we zien dat de resultaten teruglopen, dan stoppen we ermee." Hij gelooft heilig in het aloude adagium 'rust, reinheid en regelmaat'. "Vooral die rust en regelmaat. Zo belangrijk. Tegenwoordig vinden we allemaal maar dat kinderen het vooral 'leuk' moeten hebben, maar ze moeten ook gewoon wat leren."

Cito-scores
De waarde van Cito-scores; nog zoiets waar Veldhuijzen kanttekeningen bij plaatst. De Lingelaar haalt al jarenlang bovengemiddelde Cito-scores, daar niet van, maar de directeur weet ook hoe relatief die uitslagen kunnen zijn. Hij vertelt over zijn eigen zoon, die de Cito verre van goed maakte, en nu in de technische sector een succesvolle carrière heeft. "Maar als je als school een lage Cito-score hebt, ben je meteen een 'zwakke school' en word je met pek en veren door Nederland gesleept, zeg maar. Er is veel te weinig aandacht en waardering voor de talenten die niet met een Cito worden getest." Daarom heeft Veldhuijzen ook plannen om naast de al bestaande plusklas een klusklas te starten in Beesd. Waar de leerlingen met meer technische vaardigheden hun ei kwijt kunnen.

Jubileum
Maar eerst staat het 100-jarige jubileum van De Lingelaar op het programma. Daar hoort ook een feestweek en een reünie bij. Alle leerlingen van de school verdiepen zich van maandag 20 tot en met vrijdag 24 mei in een geschiedenisproject. Vervolgens barst op maandag 27, dinsdag 28 en woensdag 29 mei een mini-feestweek los. Met op maandag een bezoek aan De Spelerij in Dieren, op dinsdag krijgen de leerlingen bezoek van enkele circusartiesten, die hen helpen bij het opvoeren van een heuse circusvoorstelling later op de dag. Op woensdag 29 mei is het tot slotte de hele dag feest met als klap op de vuurpijl een reünie op de school. Zowel oud-leerlingen als -leerkrachten zijn welkom. Deelname is gratis, er is voor iedereen koffie en thee met wat lekkers. Voor verdere consumpties wordt wel een kleine bijdrage gevraagd. Aanmelden is niet nodig, maar wordt wel op prijs gesteld: 100jaar@lingelaar.nl. Meer informatie over de reünie is op de website van De Lingelaar te vinden.

Janneke Kok,
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }