Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Samen eten en erover praten verbindt mensen.
• Samen eten en erover praten verbindt mensen. (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Voedsel verbindt inwoners met Fort Asperen

  •   279 keer gelezen

ASPEREN • Eén van de culturele activiteiten die dit jaar worden georganiseerd door Fort Asperen is de mobiele keuken van Cascoland Lab & Kitchen. De keuken werd afgelopen week voor het eerst opgebouwd bij het dorpshuis in Asperen.

Er werd gekookt met ingrediënten van de streek en het seizoen, soms zomaar binnen plukbereik aan de slootrand: brandnetels, rabarber, appels, peren en een paar eieren. Er ontstond een aardige aanloop tijdens het koken. Met enige terughoudendheid werden de gefrituurde brandnetels geproefd, maar de vegetarische kroketten vonden gretig aftrek.

Ook de komende twee donderdagen (16 en 23 mei) verschijnt de 'pop up keuken' ergens in de buurt van het fort.

Culturele spil
De achterliggende gedachte van Marcel van Kerkvoorde, conservator en beheerder van het fort, is dat hij de omwonenden meer wil betrekken bij het fort. "Fort Asperen is een culturele spil in de omgeving. Dat mag nog wel wat verder worden uitgewerkt", concludeert hij aan het begin van zijn tweede seizoen in Asperen.

Band
"Samen eten en over eten praten schept een band. Het kunstenaarscollectief Cascoland heeft daar veel ervaring mee. Het gaat niet alleen om de maaltijd, maar ook om de voedselproductie. Met onder andere alle boomgaarden hier in de buurt, maar ook bijvoorbeeld mensen die in kraampjes voor hun huis producten aanbieden, is dat een onderwerp dat leeft."

Gezamenlijk en ter plekke wordt een maaltijd bereid en genuttigd waarbij iedere voorbijganger ook welkom is. De ervaring leert dat voorbijgangers en bewoners spontaan aanschuiven en meekoken. Vaak halen ze thuis lokale producten, kookgerei en servies waardoor er al snel een levendig gesprek ontstaat.

Per Asperen ad Astra
'Aan de keukentafel' is één van de twee onderdelen van het project 'Per Asperen ad Astra'. De titel is een grappige variant op de spreuk 'per aspera ad astra': 'door de doornen naar de sterren'. Die spreuk is van toepassing op Fort Asperen. Vorig jaar moest Van Kerkvoorde moeite doen om de overgebleven vrijwilligers te motiveren en het bestand aan te vullen. "Dit jaar konden ze niet wachten om het fort na de winter schoon te maken", vertelt hij.

Podcast
Het tweede onderdeel van 'Per Asperen ad Astra' is een podcast van Marcia Sandee. Deze documentairemaakster uit Rumpt maakte een luisterserie over leven in de stad versus het platteland. Belangstellenden kunnen de verhalen van mensen uit de streek beluisteren (MP3-spelers zijn te leen op het fort) terwijl ze een route rond het fort wandelen. Ook deze activiteit is bedoeld om de omgeving meer bij het fort te betrekken.

www.fortbijasperen.nl

Janneke Boogaard, Janneke Boogaard,
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }