Logo hetkontakt.nl/leerdam
ingezonden mededeling

Les geven als beginnende docent wordt steeds makkelijk

  •   160 keer gelezen

Ben je net afgestudeerd als docent van een vak op een basisschool of middelbare school? Dan sta je vast te popelen om te beginnen met het voor de klas staan en je kwaliteiten te laten zien. Je hebt ervaring opgedaan tijdens diverse stages, maar misschien zullen de zenuwen alsnog door je lichaam heen gieren als je aan het moment denkt dat je voor een volle klas zult staan. Dit is volkomen onnodig, want je hebt dit vaker gedaan. Lees hier een aantal tips om het jezelf makkelijker te maken en om de favoriete docent te worden van al je leerlingen.

In deze tijd gaat de technologie razendsnel en soms staan we nog met een mond vol tanden te kijken wat er allemaal mogelijk is tegenwoordig. Vooral jonge kinderen leren al van jongst af aan met tablets, laptops en smartphones te werken en raken hier aan gewend. Mocht jouw school nog niet met laptops of tablets werken, dan zou het een goed idee zijn om hier over na te denken. Dit stimuleert kinderen om meer te leren doordat oefeningen op een speelsere manier gepresenteerd worden. Daarnaast kan een tablet er ook voor zorgen dat leerlingen slimmer worden, omdat de leerstof beter zal aansluiten op het niveau en de kennis van de leerling. Zo krijgen zij na het beantwoorden van een vraag een moeilijkere opdracht. Heeft jouw school geen budget voor tablets of laptops? Dan kan je er ook voor kiezen om je creativiteit de vrije loop te laten met een whiteboard.

Beloon je leerlingen
Zoals bij elk vak zal je hoogstwaarschijnlijk ook huiswerk mee geven aan je leerlingen. Jij wilt het liefst dat zij het maken en hiervan leren om ze meer kennis bij te brengen. Helaas zijn niet alle leerlingen zo actief bezig met school, maar degene die hier wel extra hun best voor doen, moeten ook een gevoel krijgen dat ze het niet voor niets doen. Daarom is het handig om leerlingen te belonen met bepaalde situaties, bijvoorbeeld als iedereen een 7 of hoger heeft behaald voor een toets. Zo motiveer je je studenten ook om meer aan school te doen. Bedenk een passende beloning, zoals een gezonde snack, iets langer pauze houden of een film kijken in de klas. De beloningen dienen op maat bedacht te worden, maar voorkom dat je bij elke toets een beloning geeft. Wees hier strikt in.

Realiteit en dagelijkse gebeurtenissen
Als je voor de klas staat is het belangrijk dat jij alle aandacht krijgt en dat de leerlingen opletten. Maar hoe zorg je hier voor? Ten eerste gaat het er om hoe je les geeft, de manier hoe je iets overbrengt. Dit heeft niet enkel met je stem en toon te maken, maar ook of je de leerlingen kan meenemen in jouw verhaal. Voor jonge leerlingen op een basisschool bijvoorbeeld zou het makkelijker gaan dan bij leerlingen op een middelbare school. Hierbij is het handig om ook waargebeurde gebeurtenissen mee te nemen tijdens het lesgeven die de leerlingen interessant vinden en waar zij zich ook in kunnen vinden. Op deze manier zullen zij met alle aandacht naar jou luisteren en onthouden ze het ook beter.
 

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }