Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Tour de Waal
• Tour de Waal (Foto: Lya Cattel)
fotoreportage

De Waal middelpunt van groots bevrijdingsfeest

  •   544 keer gelezen

ZALTBOMMEL/WEST BETUWE • Zondag 5 mei stond de zesde editie van Tour de Waal op het programma. 

Op 14 locaties langs de Waal zal Bevrijdingsdag worden gevierd. Hoogtepunten waren de extra veerpontjes, dropping van de 'Waalbroodjes', parachutisten, een mijnenveger in Zaltbommel, oude legervoertuigen en veel muziek, poëzie en kunst. Alle dijken zijn versierd met oranje linten.

Waalbroodjes
De dropping van de speciaal gebakken 'Waalbroodjes' was één van de meest spectaculaire onderdelen van de 5-mei viering. Een actie die symbolisch verwijst naar het laatste oorlogsjaar, toen Nederland werd bevoorraad met voedselpakketten. Er waren droppings in Herwijnen, Hellouw, Varik, Zennewijnen, Tiel, Dreumel, Rossum en Zaltbomel. Het kerkje van Heesselt werd omgetoverd tot een oase van kunst en muziek. De Pontoongroup 40-45 zal in roeiboten een Waalcrossing van de geallieerden naspelen, bij Zaltommel. In Tiel was er een mogelijkheid om zelf papier te scheppen en was er een groot kunstproject en muziek. 

Ook de Poëzietour maakte weer deel uit van het programma. Dichters gaven voordrachten op vijf plaatsen. Parachutisten, landen in Tiel, Dreumel en Zaltbommel. Een historische Harvard T6 vloog over. Een colonne van oude legervoertuigen reed vanuit zowel Fort Vuren als Tiel over de dijken naar Zaltbommel voor een defilé en passeerde daarbij meerdere festivalplekken.

In de haven van Zaltbommel was de historische mijnenveger AMS Bernisse te bewonderen. 

Lya Catell maakte een fotoreportage van deze enerverende dag. 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }