Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Kinderen dansen tijdens een eerdere editie van Ontmoet & Proef.
• Kinderen dansen tijdens een eerdere editie van Ontmoet & Proef. (Foto: aangeleverd)

Ontmoet & Proef in Vuren gaat door, juist nu

  •   405 keer gelezen

VUREN • Vuren neemt op 26 april een voorproefje op Koningsdag. In De Koels zal worden gedanst en gegeten. Multicultureel Nederland op z'n mooist.

Hakima Bousslham is de bedenker van Ontmoet & Proef. Na drie edities staat het evenement op de kaart in Vuren en heeft het ook naast die ene gezellige dag zijn vruchten afgeworpen.

"Uit Ontmoet & Proef is 'Vrouwen van Vuren' voortgekomen, een groep waarmee we bijvoorbeeld workshops volgen. En de musical die we bij de eerste editie hadden ingestudeerd is de aanleiding geweest om een musicalklas te starten", vertelt Hakima blij.

Kippenvel
De wekelijkse musicalgroep is voor haar het bewijs dat de multiculturele samenleving niet mislukt is. Ook niet na de aanslag in Utrecht en de opmars van Forum voor Democratie. "De kinderen in de groep respecteren elkaar, ook al zijn ze heel verschillend. Als ik terugdenk aan dat eerste optreden, krijg ik weer kippenvel."

Getwijfeld
Toch heeft Hakima getwijfeld of de vierde editie er moest komen. "Het is lastiger dan andere jaren om sponsors te vinden. Ik kreeg het gevoel dat veel Nederlanders er niet op zaten te wachten. Er is natuurlijk nogal wat veranderd sinds vorig jaar."

Ook onze koning
Ze merkte eenzelfde gevoel bij leeftijdsgenoten met een allochtone achtergrond. Maar dat leidde tot verontwaardiging bij haar Nederlandse vrienden, en bij de jongere generatie allochtonen. "Zij vonden dat het juist wel door moest gaan. Dat is wel een verschil: ik woon al ruim dertig jaar geleden in Nederland, maar voel me nog steeds te gast en krijg bijna een schuldgevoel als één of andere gek uit naam van mijn geloof een aanslag pleegt. De generatie na ons heeft dat niet meer, en terecht. Dit is ook óns vaderland en Willem-Alexander is ook onze koning."

Elkaar leren kennen
En dus wordt het 26 april weer groot feest in De Koels, in samenwerking met de Oranjevereniging en Vuren Actief. "Jij trekt misschien een oranje shirt aan en ik een kleurige jurk. Er staan andere kruiden in mijn keukenkastjes dan in die van jou. Maar verder verschillen we niet van elkaar. Als je proeft van elkaars eten en luistert naar elkaars muziek, leer je elkaar kennen."

Minder, minder
Dat is niet alleen leuk, maar ook belangrijk, besefte Hakima een paar jaar geleden toen kinderen 'minder, minder' hadden geroepen tegen haar dochter Dina. Ze hadden de uitspraak van Geert Wilders opgevangen.

Burgemeester
Waar Hakima tot die tijd niet zo'n band voelde met haar woonplaats Vuren, vond ze het nu tijd om actie te ondernemen. "Ik ben naar de burgemeester gegaan en die nodigde me uit om met een initiatief te komen. Al toen ik met een paar vrouwen bij elkaar zat om iets te bedenken, merkte ik dat het kon werken. Ze begrepen elkaar ondanks taalbarrières. Als we dat nu eens uit kunnen bouwen, dacht ik. Dat werd Ontmoet & Proef."

Klompen
Daarbij mag de nadruk meer op de Nederlandse cultuur liggen dan op die van de herkomstlanden van minderheden. "We leven tenslotte in Nederland." Dus zullen klompen een hoofdrol spelen tijdens het showen van de traditionele klederdrachten, misschien wel onder een Marokkaanse jurk (gandoura). Er zijn ook kraampjes met exotische producten. Bezoekers zullen zich in een Oosters sprookje wanen.

Leuk uitje
Dat is nog een andere reden om het laagdrempelige feest te organiseren. "Niet iedereen kan een verre reis maken of eens lekker uit eten gaan. Ontmoet & Proef is gratis en dichtbij, een leuk uitje voor bijvoorbeeld ouderen." Door slim te combineren - de Vrouwen van Vuren maken tijdens een workshop de hapjes voor Ontmoet & Proef - staan er straks toch weer tafels vol lekkers klaar.

Optredens
Kinderen van basisschool CBS het Kompas en ODI Vuren treden op, en ook een dansgroep uit Asperen. "Het is leuk als er via de optredens ook ander publiek komt, bijvoorbeeld uit de omliggende dorpen."

De aanvankelijke twijfel bij Hakima is verdwenen. Ze kijkt zelfs al vooruit naar volgend jaar, als er een extra uitgebreid oranjeprogramma komt. "Daar gaan we ook weer iets moois van maken."

Ontmoet & Proef is op vrijdag 26 april van 14:00-18:00 uur in De Koels. Aanmelden is niet nodig, behalve voor wie een kraampje wil reserveren. Dat kan via de facebookpagina (Ontmoet & Proef Vuren).

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }