• Deelnemers moeten een beetje avontuurlijk zijn aangelegd.
• Deelnemers moeten een beetje avontuurlijk zijn aangelegd. (Foto: Ri4daagse)

Ri4daagse: 'Tussen de dijken is een andere wereld'

  •   269 keer gelezen

REGIO • Op expeditie tussen Nijmegen en de Noordzee: het kan met de Ri4daagse. Deelnemers ontdekken het rivierenlandschap door zich erin onder te dompelen.

"Nederland is grotendeels in vakjes verdeeld, we hebben als mensen het landschap vormgegeven. Behalve tussen de dijken. Daar zijn de rivieren de baas. Een andere wereld, die als een strook dwars door Nederland loopt. Veel mensen kennen die wereld niet."

Vormgever
Monic Deichmann kijkt naar het rivierenland met de blik van een vormgever. Voor diverse natuurorganisaties brengt ze het landschap in beeld. Zelf is geboren aan zee en woont nu in de uiterwaarden van Arnhem. Niet vreemd dus dat Stichting Ri4daagse haar opzocht om een professionaliseringsslag te maken.

Van losstaande tochten tot een doorgaande reis
De Ri4vierdaagse is bedacht door Hans Heerdt en bestond vier jaar lang uit vier avontuurlijke losstaande dagtochten langs de Waal waarbij je iedere dag terugkeerde naar de start. Monic maakte er een doorgaande ontdekkingsreis via de rivieren en de delta naar de Noordzee van.

Afgelopen zomer was de eerste expeditie van vier dagen een feit, van de Millingerwaard bij Nijmegen tot Slot Loevestein. Varen, fietsen en wandelen vormen nog steeds de hoofdmoot. Iedereen doet dat op zijn eigen tempo.

Belevenis
Een paar keer per dag worden de reizigers getrakteerd op een belevenis. "Dat kan een uitleg zijn over rivierdelta's wereldwijd, of een meer filosofische verhandeling over de rivier die zijn loop zoekt, of een fysieke tai-chi oefening. Het thema is altijd water. Vaak zetten die interventies je aan het denken tijdens het volgende stuk van de tocht."

Klimmen en waden
De 'ontdekkingsreizigers' moeten een goede conditie hebben om de uitdagingen onderweg het hoofd te bieden. "Soms moeten we over hekjes klimmen. Afgelopen jaar hebben we ook door de nevengeul bij Gameren gewaad, een unieke kans doordat het zulk laag water was. Die rivierstand zorgde wel voor uitdagingen, we hebben een aantal elementen aan moeten passen. Dat hoort bij het grillige van de rivier. We komen sowieso op plekken waar je normaal niet komt. We varen bijvoorbeeld met kleine sloepjes naar een eilandje."

Kamperen
Van 30 mei tot 2 juni, het Hemelvaartweekend, staat de Expeditie Oost weer op het programma. "Dit keer bieden we voor het eerst de mogelijkheid om te kamperen, natuurlijk ook op bijzondere plekken", vertelt Monic enthousiast.

Vitaliserend
Deelnemers kunnen ook zelf overnachtingsplekken regelen of thuis gaan slapen. "Op die manier maken we het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk om mee te gaan." Een vierdaags basisticket voor Expeditie Oost kost 195 euro. "Zo is er ook de keuze om zelf eten en drinken mee te nemen of dat door ons te laten verzorgen. Twee dagen meegaan is ook een optie, al kan ik mensen zeker aanraden om de hele tocht te maken. Je bent er echt even helemaal uit. Zoveel mensen krijgen een burnout, juist ook jongeren. De expedities zijn niet therapeutisch hoor, maar wel vitaliserend. Hoe vaak geven we onszelf tegenwoordig nog de kans om iets echt uit te zoeken en te ervaren, in plaats van het even snel te googlen?"

Expeditie West
Expeditie West volgt van 26 tot en met 29 september en voert van Slot Loevestein naar de Noordzee. Om logistieke redenen is hier alleen een volledig verzorgde reis mogelijk. Het tentenkamp wordt onder meer opgeslagen in de Biesbosch. Ook het eiland Tiengemeten wordt aangedaan.

Stoer
Per keer gaan zo'n zeventig tot honderd avonturiers mee. "Sommigen alleen, anderen met z'n tweeën of als groepje. Voor het totale groepsgevoel maakt dat niet uit, we merken dat iedereen snel aansluiting vindt. Leuk om te zien is dat veel mensen die boeken zelf in het Rivierengebied wonen. Het grappige is dat voor de tocht naar zee zich meer jongeren en meer mannen opgeven. Het is een goed verhaal om te vertellen en voelt stoerder, denk ik."

Monic en alle andere teamleden, onder wie veel jonge professionals, kijken alweer uit naar de tochten. "Het is nooit hetzelfde, dus ook voor ons is het steeds een belevenis. Het is iets wat iedereen in Nederland minstens één keer in zijn leven zou moeten doen."

Meer informatie: www.ri4daagse.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }