Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Wethouder Van Stappershoef, initiatiefnemer Hilde Terlingen en oudste bewoner Van de Moore tijdens de opening.
• Wethouder Van Stappershoef, initiatiefnemer Hilde Terlingen en oudste bewoner Van de Moore tijdens de opening. (Foto: Janneke Boogaard)
MET FILMPJE

Haaften is enthousiast over Kwiek Beweegroute

  •   keer gelezen

HAAFTEN • Bankjes, stoepranden en lantaarnpalen hebben in Haaften een nieuwe functie sinds daar vrijdag de Kwiek Beweegroute is geopend.


Op de trottoirs in Haaften staan sinds kort oranje pijlen. Wie ze volgt, doorloopt vanzelf een oefenparcours. Slalommen om paaltjes, snelwandelen rond de speeltuin, steeds opstaan en weer gaan zitten op een bankje, zittend je benen één voor één uitstrekken, bij een lantaarnpaal uitproberen hoe hoog je kunt reiken. Aan het eind van de route, die onder meer over 't Kempke gaat, zijn balans, kracht en uithoudingsvermogen weer wat meer getraind.

Bekijk hier een filmpje van de opening.

Onderzoek
De Kwiek Beweegroute is het resultaat van een afstudeerproject van de Haaftense Hilde Terlingen. Zij onderzocht voor haar opleiding tot beweegtherapeut hoe het gesteld was met de sportiviteit van haar woonplaats. "Daar kwam uit dat er behoefte was aan meer goedkope manieren om te sporten", blikte Terlingen vrijdag terug.

"Toen ik het onderzoek klaar had, had ik mijn felbegeerde diploma binnen. Maar ik vond het eigenlijk wel zonde om er verder niks mee te doen."

Subsidie en overleg
Terlingen wist subsidie los te krijgen uit het leefbaarheidsfonds van de gemeente en bij de provincie. Ze overlegde met de lokale fysiotherapiepraktijk, Welzijn West Betuwe, zorgcentrum De Wittenberg en natuurlijk met de makers van de Kwiek Beweegroute, waarvan er nu ruim dertig zijn. Overal wordt gebruik gemaakt van bestaand straatmeubilair.

"Maar er moest nog best wel veel aangepast worden, zoals nieuwe bankjes, een trap en het egaliseren van wandelpaden", vertelt Terlingen.

Feestje
Dat dat allemaal is gelukt, is reden voor een feestje. Liederenkoor Bekaant Goed brengt de stemming er goed in. Nadat één van de oudste inwoners van Haaften, de heer Van de Moore, samen met wethouder Rutger van Stappershoef de plattegrond had onthuld, was het tijd om de route in te wijden. Daarvoor meldden zich zo'n honderd mensen, tot verbazing en trots van Terlingen. In het vervolg kunnen zij samen of alleen op elk moment gratis gebruik maken van de beweegroute.

Oefenschema
Alle deelnemers krijgen een mooi boekje mee met de plattegrond én een oefenschema om desgewenst de prestaties bij te houden. De kinderen die zijn afgevaardigd van de plaatselijke basisscholen rennen alvast vooruit.

Slalom
Brian (10) vindt het eerst een beetje saai, maar even later krijgt hij toch de smaak te pakken. Vooral de slalomoefening bevalt hem wel. "Ik denk wel dat ik de route vaker ga doen. Ik vind het ook gezellig dat we het vandaag met kinderen en ouderen samen doen", zegt hij.

Dat laatste vindt een 76-jarige bewoonster van De Wittenberg ook. Ze wil niet met haar naam in de krant, maar zet enthousiast haar rollator aan de kant voor een rekoefening. Het hekje dat er toch al stond, doet dienst als steuntje. "Ik wandel altijd al veel hoor, tot voor kort liep ik naar Hellouw en terug, maar dat durf ik niet meer zo goed sinds ik een ongeluk heb gehad. De oefeningen bij deze beweegroute spreken me zeker aan", vertelt ze.

Snelwandelen in een scootmobiel
Bij de snelwandelroute schuift meneer Van de Moore de hendel van zijn scootmobiel van 'schildpad' naar 'haas'. Lachend scheurt hij een rondje. Daar kunnen zelfs de schoolkinderen niet aan tippen.

Verrassing van Coöp
Onderweg zorgt supermarkt Coöp voor een verrassing: een schap met appels, bananen en bloemen voor de deelnemers.

Ook directeur Cor van de Craats van De Wittenberg en wethouder Van Stappershoef laten zich van hun sportiefste kant zien. Van Stappershoef: "Een heel mooi initiatief, ik hoop dat er meer volgen in de gemeente West Betuwe."

www.kwiekbeweegroute.nl

CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier