• Dorpshuis De Schakel met op de achtergrond de Hervormde kerk
• Dorpshuis De Schakel met op de achtergrond de Hervormde kerk (Foto: Dick Aanen)

Wethouder: 'Voorlopig geen sloop dorpshuis De Schakel'

  •   325 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De gemeente Vijfheerenlanden zal zeker tot aan de zomer niet beginnen met de sloop van dorpshuis de Schakel in Leerbroek. Ook niet om daarmee de bouw van een nieuw kerkelijk centrum voor de Hersteld Hervormde Gemeente in het dorp mogelijk te maken. 

Dat bevestigde wethouder Christa Hendriksen afgelopen dinsdag nog eens tijdens de commissievergadering Ruimte, Verkeer, Economie. Zowel CDA als SGP hadden vragen gesteld over de heikele kwestie. 

De voormalige gemeenteraad van Zederik had in 2017 besloten tot nieuwbouw van het dorpshuis in combinatie met de bouw van een nieuw kerkelijk centrum. Dit voorjaar zou worden gestart met de sloop van het oude gebouw. Onlangs werd echter duidelijk dat de sloop en de nieuwbouw veel duurder zouden uitpakken dan voorzien. Het vastgestelde krediet was bij lange na niet voldoende. 

Om die reen besloot het college enkele weken geleden om het huidige pand nog even niet te laten slopen totdat een duurzame oplossing zou zijn gevonden. Volgens wethouder Hendriksen zijn nog niet alle bedragen volledig bekend. Ook wordt momenteel gekeken naar besparingsmogelijkheden. 

Onvermurwbaar
Met name SGP-raadslid Kees Vermaat bleef tegensputteren. Was er dan echt geen enkele mogelijkheid waardoor de kerk alsnog wat eerder met de bouw van zijn eigen nieuwe centrum kon beginnen? Wethouder Christa Hendriksen bleef onvermurwbaar: "De urgentie van het probleem is bij mij zeer goed doorgedrongen. Ik ben me er heel erg van bewust dat dit een vervelende situatie is die zo snel mogelijk moet worden opgelost. We kunnen echter niet sneller dan we nu doen, simpel omdat daarvoor een raadsbesluit moet worden genomen. En daar willen wij nu niet op vooruit lopen. We willen nu geen acties zetten die zo'n raadsbesluit onder druk zou zetten."

Dus ook de kerkelijke gemeente kan volgens Hendriksen nog niet beginnen met zijn plannen. "Want ook dat zou betekenen dat een deel van het dorpshuis moet worden slopen. Dat zou betekenen dat u straks geen andere keuze heeft om ook de rest van het gebouw te slopen, terwijl u nog niet alle informatie heeft om dat besluit te kunnen nemen."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }