Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Kunst naar Kracht uit Oosterwijk bestaat 100 jaar en gaat nog vrolijk door.
• Kunst naar Kracht uit Oosterwijk bestaat 100 jaar en gaat nog vrolijk door. (Foto: Aangeleverd)

Kunst naar Kracht uit Oosterwijk bestaat 100 jaar: 'Zingen is topsport'

  •   348 keer gelezen

OOSTERWIJK • Gemengde Zangvereniging Kunst naar Kracht uit Oosterwijk bestaat honderd jaar. Komende vrijdag wordt dat gevierd met een jubileumconcert in de 'eigen' Zangershof.

"Zingen is vreselijk leuk. Daarnaast is het gewoon topsport." Het aantal leden van de jubilerende vereniging loopt wel van lieverlee terug. Op dit moment zijn er nog negentien actieve leden, terwijl er nog niet zo lang geleden gemiddeld dertig leden op het podium stonden en in het verre verleden ook de zestig wel eens werd aangetikt. "Maar die tijd is voorbij", vertellen voorzitter Ine van Muiswinkel, secretaris Rien van Ooijen en oud-voorzitter Teus de Jong. "Mensen hebben andere dingen te doen. Ze duiken voor de televisie, gaan naar de sportschool of doen vrijwilligerswerk. Een avondje zingen vinden ze oubollig. Zeker de jeugd. We doen ontzettend veel moeite om nieuwe leden te werven of oud-leden terug te halen, maar dat valt niet mee. Ze hebben geen tijd of onze repetitieavond op woensdag komt ze niet uit. Mensen willen vaak nog wel meedoen aan een project- of een themakoor, want dan hoeven ze zich niet te binden. Andere zangverenigingen kampen met hetzelfde probleem, je hoort nogal eens dat koren er mee moeten stoppen. Vreselijk jammer."

En dat terwijl zingen juist zo vreselijk leuk is, benadrukken de (oud-)bestuursleden. "Het is net topsport. Je gebruikt spieren waar je het bestaan niet van af weet en het is goed voor je houding. Daarnaast is het ontspannend. Je kunt alle gedachten even uitschakelen en een paar uur lang heerlijk met zingen bezig zijn. Ontspanning door inspanning." Bovendien is het gezellig onder elkaar, zeker in Oosterwijk waar veel leden al decennia lid zijn van Kunst naar Kracht. Zo is oud-voorzitter Teus de Jong al 34 jaar actief. "Onze repetitieavonden zijn erg gezellig. We oefenen serieus, maar in de pauze is er tijd voor een praatje en een lolletje. Er is wat lekkers bij de koffie, we zouden die avonden voor geen goud willen missen." Dat is ook de reden dat veel leden blijven 'hangen' als ze het dorp verlaten. "We zijn inmiddels een streekkoor geworden. De leden komen uit de wijde omgeving van Oosterwijk, maar ze blijven hier zingen."

Zeker nu dirigent Cor Resseler voor nieuw elan zorgt. "Hij is er net een jaar, we hebben veel geluk met hem. Hij kan goed met mensen omgaan, luistert naar de leden, is begaan met de oudere leden en er is ruimte voor een grapje. We gaan met veel plezier naar de repetitieavonden. Bovendien zijn we onder zijn leiding bezig om ons repertoire te veranderen. Eigenlijk zongen we de laatste tijd wat te zware stukken. Nu kiezen we voor liederen die wat makkelijker zijn en prettig in het gehoor liggen. Voor ons jubileumconcert hebben we een paar oude nummers 'opgepoetst'. Zo zingen we vrijdag bijvoorbeeld 'De lindeboom'." Naast de repetitieavonden geeft het koor in 'gewone' jaren in februari twee uitvoeringen, in oktober staat er een korencontactavond op het programma, op uitnodiging werkt Kunst naar Kracht mee aan de kerstzangavond in de dorpskerk van Oosterwijk en voor de zomervakantie verzorgt het koor altijd een optreden in een verzorgingshuis in de regio. Komende vrijdag 5 april geeft het koor een jubileumvoorjaarsconcert in Zangershof in Oosterwijk. "En na ons jubileum gaan we natuurlijk gewoon door. We willen niet te ver in de toekomst kijken, maar we gaan in ieder geval voor de 105 jaar."

Het concert is in gebouw Zangershof – al meer dan vijftig jaar eigendom van de vereniging – in Oosterwijk. Kaarten kosten 5 euro en zijn te koop aan de zaal. Het concert begint om 19:30 uur, de zaal is open vanaf 19:00 uur. Kunst naar Kracht zingt negen liederen, het repertoire is gevarieerd. In de pauze vindt de verkoop van loten plaats voor de verloting aan het eind van de avond. Na de pauze is er een optreden van Egerländerkapel 'De Lingemuzikanten'. Belangstellenden zijn welkom om op woensdagavond van 20:00-22:00 uur een repetitieavond te bezoeken. Het is mogelijk om vier avonden vrijblijvend kennis te maken met Kunst naar Kracht.

André Bijl

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }