Logo hetkontakt.nl/leerdam

Teleurstelling over uitstel herinrichting Voorstraat Asperen

  •   332 keer gelezen

WEST BETUWE • Diverse fracties in de gemeenteraad van West Betuwe zijn teleurgesteld dat de herinrichting van de Voorstraat in Asperen op de lange baan is geschoven. De raad van West Betuwe draaide dinsdag een vorig jaar september door de raad van Lingewaal genomen besluit terug.

"Dit is niet waar wij op gehoopt hadden", zei Linda van Willigen van coalitiepartij ChristenUnie. 

Bij de herinrichting gaat het om een investering van 675.000 euro. Volgens het college is er structureel een te laag budget beschikbaar voor het op een basisniveau onderhouden van de wegen in West Betuwe. "Een groot aantal wegen ligt er matig tot zeer slecht bij, waarbij verschillende wegen het einde van de levensduur al ruimschoots hebben bereikt en/of niet meer voldoen aan de inrichtingseisen voor het hedendaagse verkeersaanbod."

Het college oordeelt dat er in West Betuwe verschillende straten en wegen zijn die in een aanzienlijk slechtere staat verkeren dan de Voorstraat in Asperen. "Naar onze inwoners is het moeilijk uit te leggen dat één of enkele straten met een betere onderhoudstoestand, voorrang krijg(t)(en) op straten en wegen die volledig 'op' zijn." De Voorstraat wordt volgens wethouder Jacoline Hartman (LLBWB) opgenomen in het beheerplan Wegen, maar waarschijnlijk gebeurt dat pas begin 2020.

'Niet ondoordacht'
Volgens Van Willigen heeft de gemeenteraad van Lingewaal het besluit om de Voorstraat aan te pakken niet ondoordacht genomen. "De Voorstraat is al lange tijd een hindernisbaan voor voetgangers, fietsers en mensen in een rolstoel. Er is door kris-kras geparkeerde auto's geen ruimte voor voetgangers, er is geen ruimte voor parkeervakken en fietsers kunnen bij gladheid de straat alleen in het midden berijden. Ook komen er dagelijks zo'n 40 vrachtwagens door de voorstraat, ondanks een vrachtwagenverbod." Van Willigen is overigens wel blij dat de Voorstraat met voorrang wordt opgenomen in het beheerplan Wegen.

Fred Kloppenborg (PvdA) sloot zich daarbij aan: "Het gaat hier niet om de toestand van het wegdek, maar om herinrichting van de Voorstraat. Een straat immers waarbij beperkingen gelden, omdat het eigenlijk een dijk is. Namelijk het verlengde van de Lingedijk."

Henk de Man (Dorpsbelangen) en Ad van Krieken (CDA) betreuren het besluit, vooral ook omdat er naar de bewoners toe verwachtingen zijn gewekt. Van Krieken vond de beslissing tot het terugdraaien van de herinrichting zelfs diep triest. De Man was overigens wel van mening dat de door de gemeenteraad van Lingewaal aangenomen motie over het weren van vrachtwagens naar voren moet worden geschoven. Wethouder Hartman gaat kijken wat er mogelijk is.

Ashley Karsemeijer (D66) vroeg aandacht voor de communicatie richting de omwonenden. 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }