Logo hetkontakt.nl/leerdam

West Betuwe belooft beterschap na late betaling inkomenstoeslag

  •   269 keer gelezen

WEST BETUWE • Cliënten van de regionale sociale dienst Avres uit de voormalige gemeente Lingewaal krijgen uiterlijk volgende week hun inkomenstoeslag uitbetaald. Dat antwoordt het college van West Betuwe in antwoord op een brandbrief van de cliëntenraad Avres.

Tot deze week was er nog geen geld op hun rekening gestort. In de brandbrief van 6 maart smeekt de cliëntenraad de gemeente om deze mensen op zeer korte termijn te verlossen uit hun huidige penibele situatie.

Herindeling
Door de herindeling moesten aanvragen voor bijzondere bijstand en voor een minimabeleid sinds dit jaar opnieuw worden aangevraagd bij de nieuwe fusiegemeente West Betuwe. "Voor hun aanvragen moeten mensen opnieuw onnodig veel bewijsstukken aanleveren. Onnodig, omdat de gevraagde informatie bekend is", schrijft de cliëntenraad in de brandbrief. "Bovendien vond er geen vermelding van een afhandelingstermijn en uitbetalingstermijn plaats."

De cliëntenraad vraagt zich af waarom de gegevens door West Betuwe opnieuw moeten worden gecontroleerd. "Waarom kan dit niet sneller, zeker wanneer in de bestanden te zien is dat deze mensen een toekenningsbesluit hebben vanuit Avres?" Volgens de cliëntenraad had West Betuwe kunnen weten wanneer er werd uitbetaald en welke gevolgen dit zou hebben voor cliënten. "West Betuwe heeft besloten het allemaal op de eigen wijze te doen."

Klantvriendelijk
Het college van West Betuwe zegt in de antwoordbrief dat de gemeente inmiddels een lijst met de namen van 79 inwoners heeft ontvangen die vorig jaar een individuele inkomenstoeslag hebben ontvangen van Avres. "Deze inwoners ontvingen deze toeslag in februari. Avres betaalde dit bedrag in 2018 automatisch en zonder aanvraag. Gezien de huidige situatie vinden wij het klantvriendelijk dat de inwoners die recht hebben op de individuele inkomenstoeslag, deze ook zo snel mogelijk ontvangen."

Binnen een week hebben deze mensen een brief op de deurmat waarin de individuele inkomenstoeslag wordt toegekend. "De betaling op hun rekening vindt uiterlijk in week 12 plaats", belooft het college.

Geen schoonheidsprijs
De gemeente West Betuwe is het met de cliëntenraad eens dat het communicatietraject rondom deze veranderingen geen schoonheidsprijs verdient. "Omdat het minimabeleid nog niet is geharmoniseerd, was het lang niet duidelijk waar iedereen recht op heeft. Dat is nu wel duidelijk: in 2019 hebben de inwoners recht op de regelingen minimabeleid zoals deze bestonden in hun voormalige gemeente." De gemeente biedt zijn excuses aan. "En we beloven beterschap."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }