Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Uitvoering 'Natuurlijk Oost' in 2018.
• Uitvoering 'Natuurlijk Oost' in 2018. (Foto: Nico van Ganzewinkel)

Kerntheater wil voorstellingen maken over én in de kernen van de nieuwe gemeente.

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Het Leerdamse Wijktheater doopt zich om tot Kerntheater en gaat voorstellingen maken over én in de kernen van de nieuwe gemeente.


Het Wijktheater – nu dus Kerntheater – maakte in gemeente Leerdam al jaren theatervoorstellingen met hulp van vrijwilligers, zo werd vorig jaar de voorstelling 'Natuurlijk Oost' in de wijk Oost gemaakt, met hulp van zo'n honderd Leerdammers. Onder leiding van regisseur Monique Sentjens werden de scènes door bewoners - uit alle wijken - gemaakt.

Het Kerntheater hoopt in het najaar van dit jaar weer een nieuwe voorstelling te kunnen maken. De exacte datum is nog niet bekend, dit is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van locaties, maar de planning is oktober, uiterlijk november.

Leerdamse Nicole van Deijck is betrokken bij de organisatie en licht alvast een tipje van de sluier op: "Het stuk gaat zich dus richten op de gemeenschappelijke geschiedenis van de Vijfheerenlanden, maar ook met een knipoog naar het heden. Het Kerntheater zoekt vrijwilligers in alle drie de voormalige gemeenten." Volgens Van Deijck is het belangrijkste aspect van een dergelijk theaterproject niet het spelen, maar het doen. "Het sámen doen. We hebben een proces van 9 maanden - niet dat iedereen 9 maanden bezig is, hoor - en de werkgroepen werken in deze periode ook écht samen aan het stuk. Je kunt mensen leren kennen, zelf iets leren, van elkaar leren, maar vooral veel lol hebben. Dat maakt het zo leuk, want theater maak je samen. Het wordt niet alleen gemaakt door de mensen die op toneel staan. Dat is onze kernvisie."

Het Kerntheater heeft voor het project al contacten gelegd met Toneelroute Vianen en het Watertheater Everdingen. Van Deijck: "We hebben al een oproep mogen doen in hun nieuwsbrieven en zij in de onze om onderling mee te spelen. Onze bedoeling is dus om het echt met de hele gemeente te gaan spelen." Er komen drie voorstellingen en een generale in Leerdam, zoals ook met het Wijktheater gebeurde. Van Deijck: "Daarnaast is het de bedoeling - even slag om de arm, want we zoeken nog wat sponsoren - om ook in Vianen en in voormalig Zederik ieder één voorstelling te doen."

Gezocht: vrijwilligers
Naast sponsoren zijn er dus ook vrijwilligers nodig. Van decorbouwers en kappers tot dansers en muzikanten: iedereen is welkom. In stadspodium GO is dinsdag 12 maart een informatiebijeenkomst, deze begint om 19:30 uur. Repetities voor de spelers beginnen dan ook en zijn iedere dinsdagavond van 19:00 tot 21:00 uur. Van Deijck: "We zoeken zeker ook nog spelers. En er is altijd ruimte voor meer spelers, want een scene kan groot of klein worden uitgevoerd, dus ook mensen die het eng vinden: een klein rolletje op de achtergrond kan altijd."

Voor de werkgroepen (kap, grime, kostuums, decor en dergelijke) zijn er altijd mogelijkheden om later aan te schuiven.

Deelname aan het Kerntheater is gratis. Meer informatie is ook te verkrijgen via kerntheater@outlook.com, bellen kan ook: regisseur Monique Sentjens is te bereiken via 06-23933127.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier