Logo hetkontakt.nl/leerdam
Heukelem aan de Linge. 1e Kerstdag 2018
Heukelem aan de Linge. 1e Kerstdag 2018 (Leerdamse Riviera Fotograaf )

Heukelum schrijft geschiedenis met stadswal

  •   keer gelezen

HEUKELUM • "We zijn hier bij elkaar om te vieren dat Heukelum een stadswal rijker is. En wat voor een stadswal, voorzien van rondelen en torentjes en een ophaalbrug."


"Het ziet er geweldig uit. Menig inwoner is er trots op dat dit door Heukelummers is gerealiseerd. Heukelum heeft geschiedenis geschreven." Dat zei burgemeester Loes van Ruijven zaterdagmiddag tijdens de feestelijke opening van de stadswal.

Overdracht
Vooraf droeg Dick van Dijk – voorzitter van de stichting Stadswal Heukelum – in de plaatselijke kerk de muur officieel over aan de gemeente Lingewaal. Daarna werd de stadswal én de fraaie brug over de gracht officieel geopend. Ook onthulde Van Dijk een plaquette.

De opening van de stadswal en de brug werd bijgewoond door een groot aantal inwoners, fanfarekorps Door Eensgezindheid zorgde voor feestelijke muziek.

Klokgelui
Onder klokgelui en het spelen van het Wilhelmus werd het lint op de brug doorgeknipt, waarna de stadswal werd verlicht. Daarna liepen de genodigden over de brug naar de overkant van de gracht.

"Wat een brug hé, die ligt er voor de komende honderden jaren", beloofde Dick van Dijk. "Jouw naam is voor eeuwig aan deze brug verbonden", zei Loes van Ruijven, die met de overdracht van de stadswal en de opening van de brug haar laatste officiële handeling als burgemeester verrichtte.

Met het zingen van het Heukelumse volkslied werd de plechtigheid afgesloten.

Groencompetitie
Eerder die middag vertelde de burgemeester dat het idee voor het herstel van de stadswal ontstond, nadat Heukelum in 2013 meedeed aan de nationale groencompetitie Entente Florale. Het stadje kreeg van de jury volop complimenten over het groen en de historie.

"Maar we kregen ook te horen dat het onder de grond stoppen van een historische muur – waarvan de resten dateren uit 1230 – toch echt niet kon. De jury zag graag dat de stadsmuur aan de zuidzijde weer zichtbaar gemaakt zou worden. Heukelum zou hierdoor ook haar toeristische en recreatieve mogelijkheden vergroten."

Reconstrueren
Eind oktober 2013 meldde Dick van Dijk zich bij de gemeente om te praten over de oude Heukelumse stadswal die hij wilde reconstrueren.

Volgens burgemeester Van Ruijven had ook zijn vrouw daar een aandeel in. Toen Dick tijdens een wandeling over de Groenewal klaagde over de toestand van de oude muur zou zij gezegd hebben: "Dan kun jij er toch wel voor zorgen dat-ie weer terug komt."

Heerlijk flaneren
Van Dijk ging - met hulp van een groot aantal vrijwilligers - aan de slag en vijf jaar later mag het resultaat er zijn, concludeerde de burgemeester.

"Een prachtige muur waar het voor de inwoners heerlijk flaneren is. En een ophaalbrug die door de Agger Bouwgroep - het bedrijf van Van Dijk – geheel uit eigen middelen is gefinancierd."

"Al met al mag gesteld worden dat de nieuwe stadswal zonder het doorzettingsvermogen van Dick van Dijk, de know-how van zijn bedrijf, de gratis werkzaamheden van vele bedrijven, het team vrijwilligers én de bijdragen vanuit de Heukelumse middenstand en vele anderen nooit gerealiseerd zou zijn", concludeerde Van Ruijven.     

André Bijl 

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier