Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Etienne Hessels
fotoreportage

Burgemeester Loes van Ruijven 'compleet overrompeld' tijdens warm afscheid

  •   1107 keer gelezen

ASPEREN • Loes van Ruijven nam vrijdagavond afscheid van de inwoners van Lingewaal. Het werd een afscheid met een lach en een traan.

Sirenes loeien door de straten van Asperen, maar er is nergens rook te zien. Een kleine brandweercolonne brengt burgemeester Loes van Ruijven-van Leeuwen vrijdag naar dorpshuis EMM, waar de rode loper al uitgerold is voor de receptie. Dit is haar dag. Vanmiddag nam ze afscheid tijdens een buitengewone raadsvergadering met genodigden. Vanavond komen de inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en het verenigingsleven haar uitzwaaien na twaalf jaar burgemeesterschap, waarvan ook nog een tijd als waarnemend burgemeester van Neerijnen. De grote zaal van het dorpshuis is feestelijk aangekleed, bij diverse kraampjes zijn er hapjes en drankjes af te halen. Op het podium draait een permanente diashow van de burgemeester in allerlei situaties, griffier Herman Dame kondigt met regelmaat een korte toespraak of muzikaal intermezzo aan.

'Deskundig', 'betrokken', 'dicht bij de burger', 'oprechte belangstelling'; het zijn kwaliteiten van de burgermoeder die deze vrijdag al meerdere malen genoemd werden. Jaap de Kock van de Herwijnse historische vereniging Den Ouden Dijk bedankt haar voor de manier waarop zij haar burgemeesterschap inhoud gaf. "Het viel mij op dat u op foto's in de pers bijna altijd een ander mantelpakje aan heeft. U bent onze 'Lingewaalse Maxima'. Het enige verschil is dat de koningin telkens een bijpassend sieraad draagt, maar u altijd dezelfde ketting om heeft." Hannie Vreekamp uit Spijk: "U was persoonlijk op de hoogte van de dossiers in het sociale domein en u bent altijd een stabiele factor voor de burger geweest." Adriaan van Steenis uit Heukelum vindt haar een echte burgermoeder: "Een moeder wil er altijd zijn voor iedereen in voor- en tegenspoed, en u was overal bij."

De bekende 'zussen' Toos en Truus uit Herwijnen ontbreken vanavond niet: "Ons mag ze toch niet missen op d'r afscheidsfeessie?!" Gepensioneerd wijkagent Cees Batenburg uit Heukelum heeft zijn oude pet meegenomen en neemt die letterlijk voor Van Ruijven af. Arjen Niezen maakte een cartoon van de burgemeester, zittend in een zijspan met haar man aan het stuur van de motor. De burgemeester lacht olijk: "Ik zit al achterop de motor sinds ik Jan ken." Adrie Kleppe van het afscheidscomité 'Dag Lingewaal' vertelt hoe de ideeën voor een afscheidsfeest spontaan zijn ontstaan, terwijl comitéleden Sieb Tuiten en Sienus van Bommel de burgemeester een herinneringsgeschenk in de vorm van een Lingewaal-magazine en vijf led-verlichte kerstbomen aanbieden, voor iedere kern één. Loes van Ruijven voelt zich overvallen door alle lovende woorden en vele blijken van waardering. "Ik ben compleet overrompeld door alle liefde die ik vandaag van iedereen heb ontvangen."

En dan heeft ze de drie nummers die Saskia en Serge speciaal voor haar zouden zingen nog te goed.

Levien Vermeer

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }